Baba vagy macska? Mindkettő!
2018.03.03

Minden család életében hatalmas változást okoz egy csecsemő érkezése. Szomorúan olvasom különféle fórumokon, hogy a „gondos” gazdik menesztik kedvencüket a kisbaba érkezése miatt. Értetlenül szoktam szemlélni ezeknek az embereknek a gondolatait. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mélyen elítélem az ehhez hasonló hozzáálást, ahogyan azokat a publikációkat is, melyben költözésre hivatkozva, keresnek macskáiknak új otthont a tulajdonosok. A változás életünk velejárója, legyen az környezeti, vagy családon belüli személyeket érintő. Magam is átéltem már sokféle váratlan fordulatot életemben, és soha meg sem fordult a fejemben, az, hogy megváljak a macskáimtól, pusztán azért, mert az életemben nem várt események történtek. Az intelligenciához hozzá tartozik a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, azaz a hatékony problémamegoldás. Egy állatot, legyen az kutya vagy macska, ideális esetben családtagként választunk magunk mellé. Ezek alapján feltételezem azt, hogy például egy költözés miatt a párunkat sem cserélnénk le, vagy keresnénk neki új „gazdát”.

Gyakori, hogy a tulajdonosoknak már van cicájuk a csecsemő érkezése előtt. Teljesen természetes, hogy szeretnének megfelelően felkészülni gyermekük érkezésére. Biztonságban érezni kisbabájukat, a szőrös gyermekük társaságában is.

Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan készülhetünk fel konstruktívan egy macskás családban a kisbaba érkezésére?

Jó hírem van! A macskák nagyon is kiszámítható lények, akik rutinszerűen alkalmazkodnak környezetükhöz. Elsődleges és legfontosabb kapcsolatuk a környezetük, nem pedig a benne élő személyek. Pontosan ezért, minden ami „új”, azaz, új bútor, falfestés, új személy –kisbaba- érkezése szorongást kelt a macskákban. Azonban, gyorsan alkalmazkodnak a változáshoz, sőt, élvezik a tényt, hogy a kismama többet tartózkodik otthon mint előtte, és gyakran ül le hosszú időre a kisbaba táplálása miatt. A macskák többsége érzi és élvezi, a kismama és babája közötti harmonikus és szeretetteljes légkört. Követi az anyát és féltve őrzi a babát, az anyuka mellé kuporodva. A későbbiekben hűséges kis barátja lehet a csecsemőnek, amennyiben a szülők megtanítják a kisbabát arra, hogy tisztelje a macskákat.

Miért tűnhet macskánk számára ijesztőnek egy kisbaba?

A macskák illatanyagokkal megjelölik azokat a területeket, amik hozzájuk tartoznak, azaz a territóriumukhoz. Az otthoni tárgyakhoz és az emberekhez dörzsölik pofijukat. Illatlenyomataikkal biztonságossá teszik területüket. A pici baba változó illata (pelus, fürdetés, olaj) megzavarhatja eddigi ismereteiket.  

A babóca érkezésével átalakul otthonunk. Rengeteg új játék, babakocsi és macskáink számára furcsa és zajos tárgy érkezik lakásunkba. Hangos és villogó, csörgő - zörgő játékokat ismer meg macskánk. Ami elsőre furcsa lehet számára.

A macska kevesebb törődést fog kapni, ami természetes, hiszen a szülők idejét teljes egészében leköti gyermekük.

A csecsemők viselkedése sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a felnőtteké. Elsőre ijesztőnek tűnhetnek a macska számára. A kisbabák mindent közel húznak az arcukhoz és igyekeznek megfogni vagy a szájukba venni.

A legtöbb macska élvezi a fizikai interakciót, szereti, ha vakargatják fejüket vagy hátukat. Leginkább akkor élvezetes számukra a kényeztetés, ha annak idejét ők határozhatják meg. Különösen igaz ez a Maine Coon macskákra. Azonban a baba / macska kölcsönhatás kicsit komplikáltabb a macska számára - hogyan nyúl felé a kicsi, mennyi ideig és milyen módon. Ezeket nem lehet előre megjósolni egy kisbabánál. Éppen ezért SOHA ne hagyjuk felügyelet nélkül macskánkat a csecsemővel!

Mit tehetünk tehát, annak érdekében, hogy macskánk biztonságba érezze magát, mielőtt a kisbaba hazaérkezik?

Próbáljuk meg otthonunk átalakítását fokozatosan elvégezni.

Biztosítd a macskád számára a lehetőséget, hogy megvizsgálhassa, megszagolhassa az új tárgyakat.

Helyezd el az új tárgyakat úgy, mintha az otthonunk része lenne, és finoman dörzsöljük meg vele macskánk pofiját. Mind eközben simogassuk őt meg, és vakargassuk a füle tövét. Ezután egy törölközővel dörzsöljük meg cicánk pofiját. A törülköző fel fogja venni a macskánk illatmirigyei által termelt anyagot. Ezután dörzsöljük ezt a ruhát az új tárgyakra. A későbbiekben, ez által macskánk ismerősként fogja kezelni ezeket a tárgyakat és biztonságba fogja érezni magát.

Gondoskodj arról, hogy legyen a lakásban menedék macskád számára. Ahová elbújhat vagy felmászhat és nyugodtan szemlélődhet – polcok, macska kaparófa, és egy egyszerű kartondoboz is hasznos lehet.

Hallgassunk meg, macskánk jelenlétében, egy olyan videót melyben csecsemősírást lehet hallani (youtube), figyeljük mind e közben macskánk reakcióját. Kezdjünk el hangosan játszani, de a hangerőt fokozatosan növeljük. Evvel megtanítjuk macskánkat, hogy ezek a zajok veszélytelenek. Sok féle csörgős és zenélő játszó szőnyeget lehet kapni a kereskedelemben. Érdemes ezeket kipróbálni, rajtuk a zenét bekapcsolni még az előtt, hogy a kisbaba megérkezne otthonunkba.

A baba érkezésekor a kórház illatából is hazahozunk macskánknak. Mivel a baba megszületése után 1-2 napot a kórházban tartózkodunk, a párunk ez idő alatt, haza tud hozni egy rongyot az otthonunkba, cicánk számára. Aki „leellenőrizheti” és megjelölheti az új illatokat. Fontos lenn a csecsemő illatának megismertetése cicánkkal, még az előtt, hogy haza érkezünk vele.

Ahogyan a baba nő és egyre mozgékonyabbá válik, sokkal inkább lesz veszélyes ő a macskára, mint sem fordítva. Ezért nagyon fontos, hogy otthonunk macskabarát legyen, menedékkel teli cicánk számára. A csecsemőket és a kisgyermekeket mindig felügyelnünk kell, amikor cicánk a közelében van. Felügyelet nélkül, ne hagyjuk őket magukra. Azonban az állatszeretetre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Finom mozdulatokkal, következetes neveléssel, nekünk szülőknek kell megtanítanunk kicsi gyermekünket, hogyan nyúljon helyesen egy állat felé. Helyezzük rá kezünket gyermekünk kezére és mutassuk meg neki, hogy simogassa meg gyengéden a cicánkat. Magyarázzuk el neki, hogy a hirtelen és erős mozdulatokat nem szereti macskánk, mert ő sokkal érzékenyebb mindenre, mint mi emberek. Minél fiatalabb korban, tanítjuk meg gyermekünket az állatokkal való helyes interakcióra, annál fejlettebb lesz az emocionális intelligenciája a későbbiekben. Az állatszőr mint allergén, legtöbbször olyan felnőtteknél jelentkezik, akiknek gyermekkorukban nem volt kapcsolatuk állatokkal. Nem éltek együtt velük. Éppen ezért egy macska jelenléte otthonunkban, a kicsi immunrendszerére is pozitív hatással lesz.

 

Köszönettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)


 

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: