Eladó az Egész Világ
2017.05.03

 

Nehéz dolga van egy laikusnak, ha valóban minőségi, „IGAZI”, egészséges maine coon macskát szeretne vásárolni. Hiszen a hirdető oldalak, internet egyaránt tele van eladó, foglalható „maine coon” macskákkal. De honnan tudhatjuk, hogy jó, avagy rossz helyen keresgélünk?

Igyekszem segíteni, és kevés útmutatást adni, a szaporítók szaporulatainak felismeréséhez.

„Fajtiszta Maine Coon kandúr fedez,  x éves a cica, törzskönyvvel nem rendelkezik.” 

Csodálatos! Mitől (kitől) lenne a macska fajtatiszta, ha a felmenői ismeretlenek, hiszen nem rendelkezik törzskönyvvel, ami 3000 ft. Nem okozhat egy tenyészet számára sem, megterhelő anyagi, akadályt a törzskönyvek kiváltása. Miért fedez, máshol, más tenyészetben? Akárkivel? Amikor ez életveszélyes, hiszen bármilyen vírusos és bakteriális fertőzést elkaphat a fedeztetés során az állat, ami majd bekerül az állományba is. Külső fedeztetésnek, komoly átgondolt tenyésztői program keretein belül van értelme, és hitele egyaránt, a fedeztetés napján, állatorvosi vizsgálattal egybekötve. Vérvonal frissítés illetve csere érdekében.

„X éves fajta tiszta Maine Coon kandúr fedez.Egészséges,rendszeresen oltva,féregtelenítve.Törzskönyv nélküli, szűrésmentes!” 

Tragédia az ilyen hirdetés, ehhez csak ennyit szeretnék hozzá fűzni.

„Szülei szűrve vannak”

Mire? A hirdetések többsége hangzatos reklámfogásnak használja, a szűrés szót. De mire vannak szűrve a szülők? Vírusokra, baktériumokra, avagy ami a legfontosabb lenne, a FAJTA GENETIKAI betegségeire? Ezeket be is tudja mutatni a tenyésztő az adásvétel elött, vagy csak „reklám” szövegnek használja a hirdetésében.

„A szülők nincsenek szűrve, mert megtartott macska, de negatívak mindenre a nagyszülők”

Ha megtartott a cica, azaz tenyészetben maradt, akkor ő miért nincs genetikailag tesztelve? Kiváltképpen akkor, ha a szülei mentesek voltak a betegségektől. Ha negatívak, akkor is minden tenyészetben tartott cicát le kell tesztelni, és ildomos nem a nagyszülők tesztjeit „lobogtatni”.

 „Ár megbeszélés szerint”: Borzalom, aki ilyet kiír, hirdetésében, rendelkezik könyvelővel illetve részletes kimutatással állományának fenntartási költségeit illetően? Tenyészetünkben, azért nincs sem alku, sem pedig „ár megbeszélés szerint”, mert tisztelem a saját munkámat, és mert pontosan tisztába vagyok állományom havi fenntartási költségével, akkor is, ha éppen nincs eladó kiscicánk. Sokakban felmerülhet a kérdés, miért nem tenyésztünk kevesebb, 3-4 macskával? Azért mert azt a legnagyobb jóindulattal sem nevezném tenyésztésnek, egyszerűen az nem más, mint a párosítások végtelen permutációja, nem pedig a fajta küllemi és egészségügyi nemesítése. 3-4 macskával a fajta nem fog fejlődni, csak egyhelyben toporogni!

„A szülök nagytestűek így a kicsi is nagy lesz.” Istenem, de szép is lenne, ha ez valóban ennyire egyszerűen működne. A tömeg, a Maine Coon fajta mérete, karaktere és szinte minden, ami a külső megjelenésével kapcsolatos, vérvonalak (pedigree) függvénye. Egy kisebb tömegű kandúr, avagy nőstény is képes robosztus, hatalmas utódokat nemzeni, ha a felmenőiben hordozza ezen értékes tulajdonságot. Az ehhez hasonló hirdetések egy dologról árulkodnak, hogy a hirdető nem ért a tenyésztéshez, sem a fajtához. Ami még rosszabb, a vérvonalakat egyáltalán nem ismeri, ami nekünk tenyésztőknek a bibliánk.

„Nincs ivartalanítási kötelezettség” Nincs, azoknál, akiknek nincs mit félteniük és óvniuk, azoknál, akik nem szeretik állataikat! A kedves vevők sem gondolhatják komolyan, hogy kedvenc áron megvásárolják a cicát, akinek a szüleit mi a többszöröséért vásároltunk meg anno, és hobbi árért cserébe megengedjük eladott cicáink szaporítását? Illetve utcai harcosokat, keverék cicákat szeretnénk viszont látni, féltve őrzött és nevelt eladott kiscicáinktól? Arról nem beszélve, hogy az ivaros nőstények, kandúr hiányában komoly egészségügyi veszélyeknek vannak kitéve, méhgyulladás, hormonális problémák, elhullás. Az ivaros kandúrok, folytonos jelölése, elkóborlása sem lehet egy értelmes gazdi számára elfogadható állapot.

„Hivatalos tenyészetből” Nem tudom értelmezni, ilyen nincs. Regisztrált tenyészet van, a hivatalos szót nem értem. Honnan tudja a gazdi, hogy egy tenyészt valóban „hivatalos”, regisztrált tenyészt? Nagyon egyszerű. Megkeresik az egyesület weboldalát, ahol részletesen, minden egyesületi tag megtalálható, névvel, weboldallal feltüntetve. Amennyiben ilyet nem talál, megkérdezi a tenyésztőt, mely egyesület tagja és felhívja az egyesületet, hogy valóban létező tenyészet e ahonnan kiscicát szeretne, avagy egy csaló. A Shelly’s Dream Maine Coon tenyészet, a Felis Hungarica névű egyesületnél tag, regisztrált, honosított minden macskánk,  egyesületünk honlapján is leinformálhatók vagyunk. Az alábbi linkre kattintva megtalálják tenyészetünket az adatbázisban: http://www.felishungarica.eu/tenyesztok/ii-kategoria

Helytelen tenyésztői magatartás: 

 1. Kölykeit, regisztrált azonosító nélkül (mikrochip) árusítja
 2. Silány minőségű, alacsony beltartalmú, gabona, szója dús táppal eteti állományát
 3. Piszokba, mocsokban, bűzben tartja a macskáit
 4. Ivartalanítási kötelezettség nélkül árusítja kölykeit
 5. Kiállításokra nem jár, ha jár is, kizárólag haszonszerzésből, kölykeit árusítani
 6. Állományára nem költ, állatorvoshoz nem viszi beteg macskáit, a környezetükre sem költ, elhasználódott kaparófáit nem cseréli le, és egyáltalán nem munkálkodik azon, hogy a szeretett macskái környezete az állat érdekeit szolgálja.
 7. „Családiasan” 2-3 macskával tenyészt. Pontosabban, új vérvonalakra nem költ, folytonosan, ugyanazokat a pároztatásokat ismétli. A fajta küllemét, és egészségét nem nemesíti.
 8. Külföldi macskája nincs, hiszen minek is fektetne be állományába több ezer eurot? Friss vérvonallal minek is fáradozna? Számára nem a befektetés, ha nem a haszonszerzés a cél! Megvásárolni a tenyész állatot minél olcsóbban, és a lehető legtöbb pénzt kivenni a szerencsétlen macskákból. Mit sem törődve avval, hogy a fajta fejlődését „nem viszi előre” magatartásával.
 9. Nincs elegendő tér állománya számára. Zsúfolt tartás. Ami nem jó sem a macskáknak sem a tenyésztőnek. A macskák számára a zsúfolt tartás a létező legnagyobb stressz forrás. Illetve kiváló táptalaj, a baktériumok, vírusok és stresszbetegségek számára is!
 10. Törzskönyv nélkül árusítja kölykeit
 11. Nem követi utó, eladott kölykeit. 12 hetes koráig neveltem, szerettem őket, és igen, jól esik évek multán is hallani, tudni, szeretetben nevelt eladott cicámról. Ha gond, betegség van, akkor meg főleg szeretném tudni, hogy mi a probléma. Fontos és értékes információ számomra minden eladott cicám egészségügyi és küllemi állapota is. Segíti tenyésztői munkám, fejlődésem, és boldogság számomra, ha láthatom szeretetben tartom eladott cicáimat.
 12. Állományát nem tesztelteti a fajtának megfelelő genetikai betegségekre

Köszönettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: