Honnan tudhatjuk, hogy jó helyen járunk cicát vásárolni?
2017.02.14

Honnan tudhatjuk laikusként, hogy jó helyen járunk cicát vásárolni?

Szeretném ismertetni a szaporítók már- már sláger szövegeit is! Nem tisztem megsérteni senkit és leminősíteni sem, ami a célom az a segítségnyújtás Gazdiknak és leendő Gazdiknak egyaránt.

Hiszen én is emlékszem arra a pillanatra, hogy milyen érzés volt gyermekként, amikor egy álmom teljesült első két Maine Coon cicám érkezésével.

Tizenöt éves kislány voltam, szüleim felé irányuló kitartó könyörgésem előzte meg érkezésüket, végül édesapám szívét sikerült meglágyítanom annyira, hogy vásároltak nekem két Maine Coon cicát, egy testvérpárt Sunnyt és Tecklát. Izgatottan vártam a percet és a napot, a nagy találkozást, és amikor megláttam őket a tenyésztőnél semmi más nem érdekelt csak az Álmom, ami valóra várt és ennek már 10 éve. Teljesen tudatlanok és tapasztalatlanok voltunk én is, és a szüleim is. Igaz, ennyi információ, mint ami napjainkban az interneten is rendelkezésünkre áll a fajtáról és a tenyészetekről ez annak idején még nem volt. Nem tudtunk semmit, sem a fajta betegségeit se nem azt, hogy „ki a jó tenyésztő? és hogy mire figyeljünk oda?” Beléptünk a tenyésztőhöz és nem láttunk nem hallottunk szó szerint semmit, egyszerűen én másra sem tudtam koncentrálni csak az én csodálatos kis vörös szőrgombócomra, édesanyám pedig a testvérére akiről előszőr azt hitte egy felmosórongy,  mert Teckla cica egy teknőc cirmos „tiritarka” kis gombóc volt, aki a szék sarkában összekuporodva aludt. Az én vörös szőrgombócom meg rohant felém és én már akkor tudtam ez a szerelem több mint amit Sunny cica iránt érezhet az ember, már akkor a fajta szerelemese lettem, de még gyermek voltam. A másik érzés, amire kristály tisztán emlékszem még hosszú évek távlatában is az a benyomás volt, amit akkor éreztem, amikor bódulatban igaz, de körbe néztem a tenyésztőnél. Nem volt bennem tudatosság, de éreztem ha „én egyszer nagy leszek” én ezt az egészen nem így fogom csinálni és az állataimat sem így szeretném tartani, nevelni, szeretni!

  1. Az első pont, tehát amire figyeljünk oda nagyon az az ELSŐ BENYOMÁS! Tehetünk személyes látogatást is a tenyészetben, de már egy weboldal is informatív lehet, akár egy közösségi oldal is. A közösségi oldalak kiválóak a fotók elemzésére. Ne csak a cicát néztük, ha nem a környezetét is, ahol él nevelkedik. A tiszta környezet egyfelől precizitást is mutat, tisztaságra leginkább igényes, precíz emberek képesek, tehát a kiscicák nevelésén, egészségügyi ellátásán, is mind ezek nyomot fognak hagyni.  A tisztaság szinte minden számunkra hasznos információt elárul egy tenyésztőről. Ami azért nagyon fontos, mert nekünk elsősorban a tenyésztőre kell összpontosítanunk és nem a tenyészetre, hiszen minden jó és rossz onnan indul. Értem ez alatt amilyen a tenyésztő olyan az állománya is! A tenyészet honlapját is olvassuk át alaposan, már ha van mit egyáltalán, frissült e az a honlap az elmúlt években! Azért mind ezek is sokat mondó tények az igényességről. Milyen a tenyészet weboldalának a külleme, a képek minősége, milyen az oldal tartalma. Egyáltalán foglalkozik a tenyészet a felvilágosítással? Vagy az egész oldalnak a lényegi tartalma csak az eladás és a haszon?
  2. Milyenek a tenyész állomány cicái? Nem a kicsik, elsősorban ha nem a nagyok!!! Félénkek, menekülnek, bújós, kedvesek? Itt kell megjegyeznem egy nagyon lényeges kulisszatitkot. A kiegyensúlyozott nyugodt, boldog macska, soha nem félénk és ideges. A macskák energiákkal kommunikálnak, ha jól érzik, magukat otthon ott ahol vannak az a viselkedésükön is látszani fog és ez egy iránymutatás nekünk arra, hogy ha a Nagy cicák (papa, mama és mindenki) boldog ott ahol él akkor a kicsik is egy kiegyensúlyozott környezetben nevelkedtek. De honnan láthatom Én mint laikus hogy boldog e az állománya a tenyésztőnek? Nagyon egyszerű a válasz! Belépünk az ajtón és a cicák „sorakoznak” üdvözlik az idegen gazdikat a felségterületükön. Nem futnak el, nem idegesek, nyugalmat árasztanak. Szívesen veszik idegen kezek simogatását is.
  3. Honnan tudhatjuk hogy megfelelő körülmények között élnek a tenyésztő cicái? Egy normális tenyészetben Minden a macskákról szól, megannyi kaparó oszlop, bútor, tágas tér áll a macskák rendelkezésére, nincs zsúfoltság, minden helyiségben nagy ablakok vannak, elegendő mozgásterük van a cicáknak. Szabadon vannak a házban, nincsenek ketrecbe zárva sem levegőtlen, mocskos szobákba. A ház összes pontja az ő kényelmüket szolgálja, a teret, területüket szabadon bejárhatják. Az almostálcák tiszták, megfelelő méretűek Maine Coon cicák esetében, megfelelő mennyiségben vannak jelen a ház és szobák különböző pontjain. A vizes tálak, tiszták ragyognak, látszik rajtuk a napi rendszeres „csere”! Az etető tálak is tiszták! A fekhelyek tiszták, rendezettek, nem szakadtak. A cicák bundája is fényes, ápolt gondozott, szemeik élénkek, nem csipásak, nem könnyeznek. A macskák nem prüszkölnek, kondíciójuk rendben van (kivételt képeznek ez alól a szoptatós mamák, sajnos ők nagyon le tudnak soványodni a laktálás ideje alatt).
  4. Honnan tudhatjuk, hogy egészséges kiscicát hozunk el? Kedves Gazdikáim, nézzétek át ti is a cicát elvitel elött. Mire figyeljetek? A cica posija (nincs e hasmenésre utaló jel), tiszta, csipa mentes e a cica szeme, tapogassátok át, ha egy cica sovány alul táplált lehet érezni a kiscica gerincét, sajnos nem kicsit, elég ha csak végig húzzuk az ujjunkat a gerincvonalon. Tapogassuk át a kiscicát finoman, nincs e rajta sérülés dudor, bármi, ami nem oda illő tapintásra. A tenyésztőtől kérjük el a szülők genetikai és vírus tesztjeit, amit normális esetben kérnünk sem kell, kapjuk a cicához a szerződéshez mellékelve! Nézzük át az oltási könyvét is a cicának! Amiben ne csak a 2 kombinált oltás legyen benne, ha nem a cica 4x megismételt féreghajtása is, ennek időpontja, és a féreghajtó neve az oltási könyvben ennek is ildomos benne lennie.
  5. Honnan tudhatom, hogy a „jó tenyésztőnél járok”? Számomra, a jó tenyésztő mindig ott van és segít, amikor amiben csak tud! Nem csak akkor és addig ameddig a pénz a zsebében nem vándoról. Kedvencnek eladott cicái sorsát nyomon követi és bármikor elérhető a gazdi számára. Kedves, segítőkész, kommunikatív és részletes tanácsokkal látja el gazdijait. A tanács és segítségnyújtás és a felelősség, amit eladott cicáim után érzek, az a szeretetből fakad. Abból a szeretetből, amit az első perctől érzek irántuk születésüktől, de talán már akkor is, amikor még a mamapocakban vannak. Nem tudom megunni 7 év után sem azt a csodát, amit születésükkor érzek és azt az izgatottságot, amit születésük elött érzek. Nem tudok elég hálás lenni nekik, a picurkáknak azért, hogy amikor a leginkább rossz kedvem van akkor is mosolyt tudnak csalni az arcomra. A nagyoknak is természetesen, de nincs annál kedvesebb látvány, mint amikor egy szó szerint kupac kis kukac (1-2 hetes) szopizik, dorombol, alszik és megelégedetten kuporog a mamája mellett. Vagy amikor cseperednek és a kis kukacok egyre inkább cicaformájúak lesznek, átlépnek a „csipesz” korba! így nevezem őket kb. 4 hetes koruktól, mert kis „csipisziik” még! Majd a csipeszecskéimből égetni való rosszcsont kis ördögök lesznek, akik éjjel a függönyökön csimpaszkodnak, rohannak, labdáznak, telefontöltőt rágnak szét és ezek a szépségek csak persze. Néha ezek a kisördögök betegek is lesznek, hasmenés, fáj a pocak, bármi akár csak a kisbabáknál, és akkor jön az orvos, kezelés, együtt alvás és szeretés. Hamar elröpül az a bizonyos 13 hét és végül jön a gazdi, aki helyettem is szereti majd Őt élete végéig, de mint nagymama melegséggel tölt el ha hallok, látok olvasok az Én hajdani kis kukackámról pár sort, vagy akár látok egy képet!
  6. Szaporítók „sláger szövegei”: „A cica akciós mert nincs hozzá törzskönyv:” A cica törzskönyvi ára ami potom 3000 ft. nem oszt nem szoroz higgyék el a kiadásainkon. Egyéb iránt sosem fogom megérteni, hogy az a kedves magát tenyésztőnek nevező eladó hogy tud 30000 ft. ért bevételt kreálni magának, amikor a szülők beszerzési ára több milliós nagyságrendű, az állomány fenntartási költsége (állatorvos, táp, alom, gyógyszerek, tesztek, bútorok, játékok stb.) csillagászati, hogy a picik felnevelési költségéről már ne is beszéljek.   „apa anya nevei, gizike és gőzeke”: normális regisztrált törzskönyvi neve a szülőknek nincs, szerintem azt se tudja mi fán terem a kedves eladó. „szűrve vannak betegségekre”: milyenekre? azokat papírokkal bizonyítani is tudja az eladó vagy csak egy hangzatos reklámszöveg pusztán a vevők megtévesztésére?
  7. Hirdetési szaporító szemelvények: „családi környezetben nevelkedett”: Szupi ez kb, annyit jelent, hogy van A cica és B cicának született egy alma. Ez nem tenyésztés, itt nincsenek a történetben vérvonalak és nincs a történet mögött tudatosan átgondolt tenyésztői program. Magyarul az eladót nem érdekli sem a küllem sem pedig az örökléstan, nem tud szelektálni, mert, nincs miből (nincs elég macskája) például problémás párosítás esetén. Nincs „alapanyag” amiből mesterséges szelekció által a fajtanemesítés irányvonalán haladni tudna. Ergo nem tenyésztő! Továbbá Nálunk is családi környezet van, a macskáink velünk élnek körülöttünk, együtt alszunk, játszunk, fekszünk, főzünk, és nézzük a híradót is a televízióban. Summa summárum nem értem tartalmilag ezt a szöveget. „igény szerint törzskönyvvel”: ez a legjobb szöveg, először is ilyen egy normális egyesületen belül hogy igény szerint nincsen. Kötelesek vagyunk minden leszületett macskánkat, almot bejelenteni és letörzskönyveztetni 3000 ft / kiscica db áron. Ez nem egy eget rengető összeg, de kötelez is minket rá az egyesületünk, tehát már itt gyanús egy ilyen hirdetés! „Szűrve vannak betegségekre a szülők”: Bárcsak így is lenne, de sajnos manapság ez lett a „legjobb” és legújabb hangzatos reklámszövege a szaporítóknak.
  8. „Nem minden kupa arany, ami fénylik”. Na, itt legyünk nagyon óvatosan, soha ne az alapján válaszunk tenyészetet hogy „hány kupája van”. A kupák mennyisége ugyanis sokszor a kiállításokon való részvételek számától függ. Sok tenyészet évi 5-6 kiállításra vagy többre is elmegy kupagyűjtés gyanánt legtöbbször, no meg ez egy szuper hobbi is evvel szerintem nincs is semmi baj. Vannak tenyészetek, akiknél a „nagy lufi” azaz a kupák mögött semmi egyéb más nincsen! A kupákat a kiállításokon jobb esetben a macskák küllemére kapjuk, nem pedig a tenyésztő lelkiismeretes tenyésztői munkásságára. Nem garancia az állatok egészségére a kupák mennyisége, továbbá vannak tenyészetek, akik évente 1-2 kiállításra járnak, pusztán az jobb esetben évi 1-2 kupát jelentene maximum. Nem minden tenyésztő él versengési-versenyzési lázban, sőt azokat a hétvégéket szívesebben tölti otthonában cicacsapatával, ahol nyugalom van, tömeg és cirkusz helyett. Azért itt szeretném kiemelni, hogy egy normális tenyészet azért minimum évi 1-2 kiállításon tiszteletét teszi, de persze még ez sem mérvadó a tekintetben, hogy lelkiismeretes tenyésztővel vagy egy csalóval állunk szemben. Hiszen nem minden arany, ami fénylik, ezt jegyezzék meg, mert ez egy nagyon igaz mondás! A másik szuper mondás hogy „sok beszédnek sok az alja” és az „öndicséret büdös”! Nem az a jó tenyésztő, aki saját magát ajnározza és veri a mellé, hogy ő milyen szuper és hogy ő a legjobb eme föld kerekén, ha nem az, akit a tenyésztő társai elismernek és felnéznek rá! Az, akinek eladott cicái hosszú életűek és egészségesek és a gazdik elismerően nyilatkoznak róla. Az a jó tenyésztő, aki alázatos a hivatása iránt, nem kérkedik és bohóckodik közösségi oldalakon, sőt inkább a háttérből szemlélődik. Kedves Gazdikáim, legyetek nagyon óvatosan és ne engedjétek meg soha magatoknak, hogy elvakítson benneteket a csillogás! Nagyon nagy csapda a kiállítások világa ezért legyetek körültekintők! 

Tisztelettel,

Szabó Krisztina

Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: