Interjú az Állatorvossal/ Betegségek + Milyen is a „jó” tenyésztő?
2019.01.26

Napsütéses, nyugodt szeptemberi nap. Elindultam az Állatorvostudományi egyetemre, a megbeszélt találkozóra a doktor úrral, hátha kicsit, mást, és többet tudok meg, mint az eddigiek. Vegyes érzések kavarogtak bennem, mert tudtam, hogy egy teljesen másik szemüvegen keresztül fogom megismerni a saját munkámat. Belváros, dugó. Fejemben rengeteg kérdéssel, izgatottan vártam a találkozónk. Interjú alanyom, praktizáló állatorvos és egyetemi oktató.

Egy kellemes tea mellett indult a beszélgetésünk. Mosolygós, ambiciózus, fiatal állatorvos, aki szakmailag maximálisan felkészült és elhivatott. Szeretem az ilyen embereket, igyekszem jó magam is hasonló szenvedéllyel csinálni mindent az életemben.

Az első beszélgetés. Délután 2 óra. Pontos ember. Első kérdésem sablonos és közhelyes volt, de kíváncsi voltam a válaszára.

-kutyásnak vagy macskának tartod inkább magad?

- Macskásnak, gyerekkorom óta őket szeretem jobban.

„Kecsesek, gyönyörűek, fantasztikus tekintélyt sugároznak. Önállóak”

 

-mennyire gyakoriak a praxisodban a Maine Coon cicák? Különböznek betegségek tekintetében europai rövidszőrű társaiktól?

- egyre gyakoribbak a fajtatiszta cicák. Maine Coonok is, de a perzsák és sziámik még tartják domináns szerepüket. Ragdoll macskák is egyre gyakrabban fordulnak elő. Leggyakoribbak a húgyúti problémák. Stressz, idegesség és a zsúfolt tartás következménye. Ugyanolyan gyakran előfordul maine coon macskáknál mint a házimacskáknál.

-hogyan tudjuk a húgyúti betegségeket megelőzni?

- A leggyakoribb megbetegedésük a FIC (macska idiopatikus húgyhólyag-gyulladás), amely a pangó vizelet miatt alakul ki. Ezért megfelelő vízfelvétellel, gyakori vízcsere, itató tálkák. Ahány macska van, annyi itató tál. Legalább annyi alomtálca, ahány macska van. Egy tenyészetben, tudom ez nehezen megvalósítható. Ha 2 macska van egy lakásban, arra 3 alomtálcát szoktunk javasolni. A cicák üríthetik a vizeletüket zavartalanul, mert ennek a betegségnek általában az a kiváltó oka, hogy a stressz miatt nem pisilnek, pang a vizelet, ennek következtében, húgyúti gyulladás alakul ki, ami nem fertőzés! Felesleges antibiotikumokkal kezelni. A probléma kezelése vagy megelőzése, megfelelő, nagy nedvesség tartalmú táppal, nedves eledellel történik. Ezek állatorvosi tápok, kereskedelemben nem forgalmazzák őket. Ezekkel a nagy víztartalmú tápokkal nagy sikert lehet elérni, akár önmagukban is . Sok iont tartalmaznak, ami a cicáink szomját növeli. Csaknem egy évtizede tudjuk, mi állatorvosok, hogy a macskák alsó húgyúti problémáját általában nem baktérium okozza, hanem stressz és vizeletpangás.

-mik az alapvető tartási hibák egy tenyészetben, szerinted?

- Nem megfelelő higiénia és a zsúfolt tartás, elsősorban. Ami a stresszt is növeli, hiszen a macskák nagyon szeretik a területüket. Ha mint állatorvos és magánember keresnék, szeretnék egy MaineCoon macskát vásárolni, azt olyan tenyészetből venném, ahol én is szívesen élnék. Nem egy büdös, koszos helyről. Onnan vásárolnék, ahol látom, hogy a macskák számára ingergazdag környezet és tágas tér áll rendelkezésükre. Megvizsgálnám a megvásárolni kívánt cicát. A kondícióját, a szőrzete fényességét és ápoltságát.

-Genetikai tesztek: Sokszor hallom, tenyésztő kollegáktól, hogy butaság teszteltetni Policisztás vesebetegségre (PKD), elég csak a vese ultrahangos vizsgálat. Mi a véleményed erről?

- nem minden esetben mutatható ki fiatal kórban ultrahanggal ez a megbetegedés, a genetikai teszt viszont 100%os releváns eredményt ad. Az biztos, hogy nem hazudik.  Nem minden esetben manifesztálódik kölyök, illetve fiatal korban a betegség. A kettő együtt lenne az ideális megoldás, ugyanis a genetikai teszt nagyon pontos, de nem ad információt a súlyosságról, az Ultrahangos vizsgálat viszont ezt mondja meg, viszonylag megbízhatóan.

-Szívügyed a célzott kezelés, és a laborvizsgálatok. Szeretném, ha mind ezek fontosságáról is ejtenénk pár szót. Tenyésztőként magam is szomorúan tapasztalom, hogy sokan, sajnos állatorvosok is, minden féle labor háttérvizsgálat nélkül, azonnal antibiotikumokkal kezelnek betegségeket. Sajnos, mindenki a „csodapirulák” létezésében hisz, azonnali hatást és javulást szeretne kedvence számára. A gazdik is türelmetlenek és a tenyésztők is. Az okok és az okozat „vészhelyzetben”, senkit nem érdekelnek. Ami egyfelől érthető. A labor eredményekre várni kell, amire sokszor nincs idő, hiszen akár ez, az állat életébe is kerülhet. Gombás betegség esetében egy tenyészetben, ahol sok macska él együtt, életveszélyesnek tartom a bőrkaparék eredményének kivárását.

- A leggyakoribb pozitivitás, laborvizsgálataink során vírusok tekintetében a FIV (macska AIDS vírusa) és a leukózis szokott lenni. Baktériumok esetében a Pasteurellamultocida baktérium tenyészik ki leggyakrabban. A macskák szájában is igen gyakran jelen van. Fülben, bőrben, légutakban egyaránt. Általában könnyen kezelhető.

Ami még macskáknál gyakorta hasmenéses problémákat okoz az a Tritrichomonasfetus.  Elég gyakran találkozunk vele, jelenleg Magyarországon törzskönyvezett gyógyszer ellene nincs. A gasztroenterológusok véleménye is megoszlik, hogy egyáltalán kell e kezelni, avagy nem.

-egyszer azt mondtad nekem, „nem annyira vagyunk tisztában, mi tenyésztők a biológiával”, ezt kifejtenéd, mire értetted pontosan?

- arra gondoltam itt elsősorban, hogy nagyon nagy a biológiai szórás. Egyik gyógyszer sem 100%os és semmilyen diagnosztikai módszer nem az. Ha valakinek nagyon sok macskája van, akkor annak a valószínűsége meg fog nőni, hogy valamelyik egyed hordozója marad egy kórokozónak. Egy adott egyedből könnyebb eltüntetni egy korokozót (pl. gomba vagy Giardia), de több macska esetében már egészen más a helyzet.

-mitől lehet ez, hogy meg kapja az adott célzott kezelést egy cica és még is hordozó marad? Beszéljünk ez esetben, a féreghajtásról és a giardiózisról (parazita a cica belében) . többszöri gyógyszeres kezelés ellenére is a cicában maradhat ez a parazita?

- egy állat bélflórája nagy mennyiségű mikroorganizmust takar, amelyek „nagyon jól érzik magukat” a belekben. Ha erre adunk egy kisebb mennyiségű gyógyszert, akkor az béltraktusban inaktiválódhat, hígulhat, a kórokozók pedig nagyon hatékonyan „elbújhatnak” előlük. Nem minden kórokozó fog erre reagálni. A bélfertőzéseknél ez mindig nagy probléma. Nagyon nehéz ezeket a baktériumokat és véglényeket eltüntetni a bélből, mert nekik az a természetes élőhelyük.

-Tehát ha jól értem, vannak olyan cicák akik, akik, hiába kapják meg a féreghajtó pasztát, kaphatják akár életük végéig, a szervezetükből nem fog távozni a parazita és tünetmentes hordozók és ürítők maradnak életük végéig (pl. Giardia esetében). Mindezek alapján, akárhány cica legyen egy tenyészetben, elengedhetetlen hasmenés esetében, a bélsár labor vizsgálata annak érdekében, hogy a tenyésztő tisztán átláthassa az adott problémákat, állományán belül. De miért fontosak mind ezek? Ha a felnőtt macskákban sokszor tüneteket sem okoznak? Tenyésztőként nagyon fontosnak tartom születendő kiscicáink egészségvédelmét. A mama cicák maximális egészségét, hiszen, a kórokozók többségével nem anyaméhen belül találkozik a kiscica, ha nem születésük után. A mama cica szőréről, bőréről, nyelvéről és az anyatejből.

- amit én tudok tanácsolni, ha egy állományon belül egy állatot pozitívnak találunk pl. giardiára, azt tekintsék sok ideig hordozónak is, őt különítsük el a többitől. Majd a karanténozott cicát, vagy cicákat 3 hetente giardia antigén teszteltessük, negatívitás után, elég fél évente. A giardia antigén-teszt, a legmegbízhatóbb teszt giardiosis szűrésére. Néhány ezer ft. egy ilyen vizsgálat.

-Örülök, hogy a Giardiosisról is beszélgetünk, mert volt egyszer egy olyan macskám, akinek az 5. kezelése után is pozitivitást jelzett a tesztje a korokozóra. Miért van ez? Mit tehetek ez esetben én, mint gazdi, és tenyésztő?

- Nagyon nehéz kiirtani ezt a korokozót. A macska nyalogatja folyamatosan a fenekét, ez által folyamatosan visszanyeli a giardiát. Érdemes a giardiás állat gáttájékát Klórhexidines samponnal folyamatosan mosni, ami nagyon hatékony ez ellen a protozoa ellen. Naponta 1x 2x mossuk meg a macska fenekét.  Az erre hatékony pasztát pedig 10 napig kell adni nem pedig 5 napig, ilyen esetben. A gyógyulás ezesetben nagyon valószínű, de még így is marad néhány százalék, aki hordozó marad.

-Mit javasolnál azoknak a tenyészeteknek, akik sok macskával, nagy állománnyal rendelkeznek?

- Megfelelő térrel, szeparációs lehetőséggel, rendelkezzenek.. Lehetőség szerint steril karantén szobával. Betegség esetén, én mindenképpen a labor vizsgálatot javasolnám első lépésnek, hasmenős problémák esetében, még inkább. Mi után tisztán látunk, utána a célzott kezelést.

-Tritrichomonasos (parazita a cica belében)  hasmenéses problémáról is szeretném, ha beszélnénk. Miképpen gyógyszeres kezelés nem áll Magyarországon rendelkezésünkre. Mit tehetünk ez esetben? Széttárjuk a kezünket pozitivitás esetén, kezelés nélkül?

- elkülönítjük a cicát, mert ez a korokozó önmagát korlátozó betegséget okoz, tehát az állatok maguktól meggyógyulnak, a legtöbb esetben. A külföldön forgalomban lévő gyógyszer,aronidazoltoxikus, májkárosító, illetve idegrendszeri károsodást is okoz. Van a macskáknak egy egészséges bélflórája, ami szépen el kezd majd versengeni evvel a parazitával, amit majd idővel „legyőz”. Nem hagyja, hogy megtelepedjen az állatban.  A gyengébb immunrendszerű cicáknál megmarad, de ahogyan javul majd a cica, idővel belőle is távozik. A macska izolált, és stressz mentes tartásával. Probiotikum adása kedvező lehet beteg cicáknál.

-Több állatorvoshoz járunk és sajnálattal tapasztalom, hogy kollegái egy része a labor vizsgálatokat, időpocsékolásnak és értelmetlennek is tartja. gombás bőrbetegséggel kapcsolatban, ahogyan azt már fentiekben említettem, én is feleslegesnek tartom a labor eredmény kivárását. Azonnali, kezelés, egy állomány esetében nagyon fontos. Szeretném, ha pár szóban itt most kitérnénk, a macskák gombás bőrbetegségére is, ami a tenyészetek 99%ban jelen van.

- Gombás fertőzések viszonylag könnyen felismerhetők, ez esetben valóban nem érdemes várni, de hasmenéses eseteknél gyakran elengedhetetlen a bélsár labor vizsgálata. Gombás állatot nem javasolt fürdetni, a szőr teljes lenyírását javasolja a szakirodalom, ha több területen van és nem pusztán 1-2 kisebb területen. A samponos fürdetés csak szétszórja a spórákat az állat szőrén. Ezért lenne nagyon fontos lenyírnunk a macskát a kezelések alatt. 

-El lehet tüntetni a gombás bőrbetegséget egy tenyészetből?

- Nagyon nehéz, de evvel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Minél több állat, annál nehezebb.

-A szőr lenyírását miért erőlteti ennyire a szakirodalom?

- A sampon egy spórafelhőt csinál és széthordja mindenhova a spórát, az állat testén, kivételt képeznek ez alól a fürdetőoldatok (nem samponok!). Gyakran használnak humán gombaellenes samponokat, ezek sem javasoltak. A krémekkel a helyi fertőzött kisebb területeket szépen lehet kezelni.

Lime sulfur fürdetés: meszes nagyon jó fertőtlenítő szer a szulfur egy kiegészítője, igazán hatékony gombás macskák fürdetésére.

-Mit tehetünk, mi tenyésztők, olyan eseteknél, amikor egy kicsi pár hetes (300-400g ttkg) állatnak hasmenése lesz?  Nem várhatunk labor eredményekre, hiszen órák alatt kiszáradhatnak ezek a kicsi állatok.

- ha nem Pánleukopéniás (vírus) a macska, infúzión és tüneti kezelésen kívül, akkor sem adnék neki mást. Antibiotikumot csak súlyos, lázzal járó esetekben használunk.

-Pánleukopénia ellen oltunk! Érthetetlen ez, számomra. Minden évben, az egész állományt.

-  A legveszélyeztettebek a néhány hetes cicák. Vannak cicák akiknél az anyai ellenanyag néhány hét alatt kiürül, van akiknél nem. Tehát lesznek olyan is, akik betegek lehetnek az oltott anya macska ellenére is.

 

Sz.K: Nagyon hasznos volt a beszélgetésünk a doktor úrral, akivel maximálisan egyet is értek tenyésztőként mindenben. A betegségek kezeléséhez illetve megelőzéséhez tehát, elengedhetetlen a megfelelő diagnózis és a labor vizsgálatok, majd a célzott kezelés.

Sajnos, sok Nagy tenyészet (10-20 macskás), illetve kicsik is, ahogyan csak tudnak és lehet, igyekeznek spórolni. Szinte mindenen. Nem fogok hazudni a kedves olvasóimnak, én is, ha lehetőségem van rá.

Az állataim egészsége viszont nem „játék”! Sem a születendő kiscicáim élete! Az a tenyészet, aki nem végeztet labor vizsgálatokat az állományán belül, ha nem innen - onnan megrendelt, gyógyszerekkel, otthon kezelgeti állatait, árt, és hibás tevékenységet folytat. Az is árt, aki nem tanul, nem rendelkezik állategészségügyi alapismeretekkel, nem ismeri fel a betegségeket, állományán belül. Az is árt, aki állatorvosával, „minden mindegy” alapon, tüsszent kettőt a cicája, és követeli az orvosától az antibiotikum kúrát.

Mind ezen problémák felismeréséhez, nem szükségeltetik más, csak odafigyelés, következetesség és igen, pénz! Az élethosszig tartó fejlődés és tanulás iránti vágyról, már nem is beszélve. Igy jellemeznék én, egy tenyésztőt, aki a helyes, és a felelősségteljes utat járja. Odafigyelő, tanult, pontos, következetes, és gyors. Gyorsaság alatt azt értem, hogy előbb észreveszi a betegséget cicáján, mint sem az állat komolyabb tüneteket produkálna. Hiszen tudjuk mi ezt már rég óta, cicáink csodálatosan tudják titkolni fájdalmukat és betegségeiket egyaránt.

„A jó tenyésztő: Odafigyelő, tanult, pontos, következetes, és gyors."


Egy tenyészetet úgy kell elképzelni, mint egy kisebb populációs „fülkét”. Saját mikroflórával, „saját bacikkal, vírusokkal”. Teljesen mindegy hogy 5 vagy 20 macskás az a tenyészet. Meg van mindegyik kis közösségnek „mindenből” a sajátja. Éppen ezért kell, nagyon odafigyelnünk Nekünk, tenyésztőknek, vagy sok cicát tartó gazdiknak, hogy ne alakuljon ki gyógyszer rezisztencia cicáinknál. Hiszen a gyógyszerek gyakori használatával, könnyedén kialakul picinyke kis közösségünkben, egy ellenálló kórokozó, idővel, ami ellen már nem lesz gyógyszer, ami hatásos lehet, és ez akár szeretett cicánk életébe is kerülhet. Sok tenyészet állományszinten kezel (egyszerre, mindenkit), laborvizsgálatok nélkül, így kezeli, pontosabban mérgezi, szó szerint, azokat a cicáikat is, akikben nincs benne az adott kórokozó. Állatorvos bevonása nélkül súlyos hibákat követnek el. Lelkük rajta.

A cikket írta, és az interjút készítette: Szabó Krisztina tenyésztő

Állatorvos:  dr Jerzsele Ákos 

                    egyetemi docens

 

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: