Macskák Vércsoportja
2017.05.16

 

Nekünk, embereknek négy: A, B, AB és 0 vércsoportja van. Cicáinknak csak három: A, B és AB. Egy felmérés szerint a házimacskák 98,2 %-a az A vércsoporthoz tartozik, 1,7 %-a a B-hez és elenyésző azoknak a cicáknak a száma akik az AB vércsoporthoz tartoznak. 

A pedigrés cicák esetében azonban más a helyzet. A brit rövid szőrű és Devon Rex macskák 40%-a B vércsoportú, az abesszin, birman és perzsa macskák 14%-a.

A sziámi, burma, tonkinéz, keleti és az orosz kék macskák kivétel nélkül A vércsoportúak.

No, de miért fontos információ ez nekünk tenyésztőknek?

  1. bármikor szükségesség válhat cicánknak transzfúzió betegség esetén
  2. pároztatások során figyelnünk kell a vércsoport intoleranciára!

Az A vércsoportú cicák vérében lévő ellenanyag szint nem túl magas, ezért a reakció a B típusú vörösvérsejtekre enyhe: nyugtalanság, elesettség.

Fordítva viszont más a helyzet, amikor B vércsoportú cica kap A-s vért! A B-s cicák vére erős ellenanyagot képez az A-s vérsejtek ellen.  Az eredmény gyors hemolízis lesz, ami életveszélyes állapot. A kölyök macskák korai elhullásában is jelentős szerepe van a vércsoport összeférhetetlenségnek.  Az anyai ellenanyagok nem hatolnak át a méhlepényen, így születéskor a kölyök vérében nem keringenek ellenanyagok. Ezeket a föcstejből és az anyatejből kapják meg a születésük utáni két nap során. Ha az anyamacska vércsoportja B és a kölyköké A, az anyamacska tejével nagy mennyiségű A vörösvérsejt elleni ellenanyagot juttat a kölyök szervezetébe. Ezek a véráramba kerülve megtámadják és elpusztítják a kölykök vörös vérsejtjeit. Ami halálos!

A kölyköknek csak akkor van esélye az életben maradásra, ha a felelős tenyésztő leteszteli az állományát vércsoportra is! És idejében felismeri a problémát! A piciket pedig 3 napra elveszi az anyjától! Avagy nem végez olyan párosítást ahol vércsoport összeférhetetlenség megtörténhet.

Tudatos tenyésztő, elvégezteti állományán belül minden egyedre a vércsoport genetikai vizsgálatát!

Köszönettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: