Macskatenyésztési képzés? PawPeds Akadémia
2019.05.07

A Pawpeds Akadémia tenyésztői kurzusa jelenleg a világon egyetlen, nemzetközileg is elismert képzés tenyésztők részére. A kurzus három általános részből áll: G1, G2 és G3.  2007-ben indították el először. Interneten egy professzionális platformon keresztül zajlik az oktatás és a számonkérések. Angol, Német, Svéd, Holland, Lengyel és Francia nyelven. Az oktatók képzett és elismert szakemberek. Tenyésztők, biológusok, tanárok, bírók egyaránt szerepelnek a tanfolyam vezetőségében.  A részvételt hosszas várólista előzi meg, ami akár évekig is tarthat. A G1-es kurzusra 2 évet a G2-re pedig 1.5 évet vártam. A következő és egyben utolsó G3-as kurzusra pedig 56-an vannak előttem a várólistán. A képzés díja önköltséges. A G1-es kurzus 49 euro, a G2 98 euro, a G3 pedig  147 euro.  Összevetve avval a tudásmennyiséggel, amit adhat a kurzus egy tenyésztő számára, nem drága a képzések díja.  A kurzus online felülete és a kapcsolattartás az oktatókkal zökkenőmentes. A számonkérések és a megtanulandó anyagok dinamikus feltöltése hétről-hétre történik. Esszék és tesztek formájában. A sok esetben minimum 1000 szavas esszék megírásához elengedhetetlen a legalább középfokú nyelvtudás. A hallgatói online felület könnyen kezelhető és átlátható. Tartalmaz csevegő felületet, külön topikot a vizsgafeladatok feltöltéséhez, külön felületen és emailban is megkapjuk az értesítéseket az aktuális eseményekről.  Minden számonkérést, azaz minden héten az aktuális feladatot maximálisan teljesíteni kell ahhoz, hogy végül 3 hónap után a hallgató megkapja az online oklevelét. Szigorúak ebben az oktatók annyira, hogy ha egy teszt feladat 17 kérdésből tevődik össze, mind a 17-re a helyes választ várják el. Mind ezek mellet végtelenül segítőkészek és hallgatóbarátok.



A G1-es kurzus egy általános, egyben átfogó ismeretet ad a macskák gondozásáról és a tenyésztésről, kezdők részére. Kedvenc gazdik részére is bátran ajánlom.  Könnyen teljesíthető és nagyon érdekes információkhoz juthat az is, aki nem szeretne tenyésztő lenni. Egyben kötelező elvégezni azoknak a tenyésztőknek akik a G2 és G3 szintre szeretnének kerülni. A kurzus mindössze hat hetes. Tematikáját tekintve a következő:

 

 

 

Anatómia, bevezetés

Viselkedés

Alapvető takarmányozási ismeretek

Kinti vagy benti macska?

Hogyan találjuk meg a szzámunkra megfelelő macska tenyésztőt!

Fajtatiszta vagy házimacska?

A macskák vásárlására vonatkozó törvények és szabályok

Szerződések

Biztonságos környezet a macska számára

Mérgezés

Alom tálcák és macska alom

Ivartalanítás

Egészségügyi információk

Oltások

Az idős macska

Paraziták

Gyakori betegségek és egészségügyi problémák

Egészségügyi programok

A PawPeds adatbázis

Macskafajták

A Macska színei (a színgenetika NAGYON alapjai)

Tenyésztés?

A G2-es kurzus már sokkal nehezebb és a tenyésztők számára fokozottan ajánlott. Őszinte leszek, nem gondoltam volna, hogy számomra tud új információval szolgálni a kurzus. Több mint 8 év tenyésztői munkával a hátam mögött. Folytattam, mert belekezdtem és nagyon örülök utólag a döntésemnek, mert rengeteg új ismeretre tettem szert. Nem utolsó sorban megszeretették velem a színgenetikát ami soha nem volt a szívem csücske. Utólag is köszönöm nekik. J  Jelenleg hat tenyésztő (4 Maine Coon teny.) végezte el Magyarországon velem együtt.  A kurzus 14 hétig tartott, tematikáját tekintve a következő:

A tenyésztő felelőssége

Lakás és gondozás - törvények, engedélyek és előírások

Mentorálás

Tenyésztői irányelvek, tevek

macskák kiválasztása tenyésztésre

Törzskönyv

Nőstény tenyészmacska

Fogamzásgátló tabletták

Alapvető genetika

Színgenetika

Genetikai betegségek

Fertőző betegségek

Párzás

Terhesség

Szülés

A cica nemének meghatározása

Küllemi hibák és genetikai rendellenességek

Kölyök macska mesterséges táplálása

Színmeghatározás

Regisztráció és tanúsítványok

A kölykök fejlődése

A macskák értékelése és kiválasztás

A G3 és egyben utolsó, legnehezebb része a kurzusnak. Ami kizárólag tenyésztők részére szól, akárcsak a G2. Előfeltétele a kurzuson való részvételnek, a G1 és G2 sikeres teljesítése, és legalább egy törzskönyvezett alom megléte hivatalosan bejegyzett tenyészetben. Tehát, gyakorlati tapasztalat is szükséges. A kurzus 14 hétig tartott. Jelenleg három tenyészet végezte el Magyarországon (2 Maine Coon teny.).Tematikáját tekintve a következő:

Anatómia és fiziológia

A tenyésztés veszélyei

Viselkedési problémák

Szaporodásbiológia

Mindennapi problémák a macskákkal

Színgenetika és származási információk

Populációgenetika

Tenyésztés melyben az egészség az elsődleges célkitűzés

Egészségügyi program tervezése

Egészségügyi munka

A genom elemzése

Tenyésztés és a megfelelő tenyészmacska kiválasztása

Tenyésztési progresszió

Kiállítás vs tenyésztés

A fajták fejlődése

A macskák csoportokban tartása

Fertőző betegségek

Fogak és a szájüreg

Macska dietetika

BARF

Gazdaság és értékesítés

Különleges projekt

A Pawpeds Akadámia bannerjeit kizárólag azok a tenyésztők és macska tulajdonosok használhatják, akik a kurzust sikeresen teljesítették.

Köszönöm szépen a PawPeds oktatóinak, hogy a kurzusuk részese lehettem és megosztották velem a tudásukat. Thank you so much all Dagny Dickens

https://pawpeds.com/pawacademy/

Köszönettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)


 

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: