Maine Coon Fajtaleírás
2014.09.09

Egyetlen állatfaj sem alakított ki olyan meghitt viszonyt az emberrel, s őrizte meg annyira mozgási és cselekvési szabadságát, mint a macska. (Desmond Morris)

Amennyiben fajtatiszta macskát szeretnénk, szakértőkhöz forduljunk. Bár a tenyésztők kiállításokon is árusítanak kiscicákat, mégis okosabb, ha a ház tájékán vesszük szemügyre, mert a saját környezetében ismerhetjük meg a macska viselkedését, magatartását.

 Az 1990-as évek elején Maine államban tenyésztették ki hosszúszőrű házimacskák és perzsa macskák keresztezésével. 1908-ban került fel a törzskönyvezett macskák listájára, és 1983-ban már világszerte elismerték a fajtát, és nagy népszerűségre tett szert.


Nagy testű, izmos macska. Hegyes fülein hiúzhoz hasonló szőrzet van.  Nagy szemei távol ülnek egymástól, kifejezőek. Szőrzetük sűrű de lágy esésű. Természetük barátságos, jó kedélyű és társaságkedvelő, gyerekekhez is kitűnően viszonyul. Játékos még is nagyon békés, szeret lustálkodni és élvezi a gazdija közelségét. Egyáltalán nem egy magának való cica, igaz el van egyedül is könnyedén feltalálja magát, de végtelenségig kötődik gazdájához és élvezi, ha babusgatják. Nem igaz hogy nem "ölbe cica". Igaz mindegyikük egy önálló egyéniség, de többségük igényli a napi törődést és mérhetetlen szeretettel, dorombolással, törleszkedéssel halmozza el gazdáját. Rendkívül jó alkalmazkodó fajta, jól érzi magát mind a tanyán mind a városi lakásban.  Lágy visszafogott hangjuk van esetenkén a fajtájukra jellemző "trillázó" hangot hallatnak.

 Gondozásuk nem okoz problémát. Amennyiben jól strukturált szőrzettel rendelkezik, a cica szinte soha nem gubancolódik a szőre, esetenként talán a hónalji, avagy zsírosodásra hajlamos területeken. Azonban érdemes őket hetente egyszer átfésülni, kiváltképp vedlési időszakban. Érdemes szintén hetente ellenőrizni, átsimítani szőrzetüket és amennyiben gubancot észlelünk filcvágó fésűvel eltávolítani azt. Figyelem! Lehetőleg ne vágjuk ki a cicánk filcesedett szőrét, mert nagyon könnyen belevághatunk a bőrükbe! Használjunk filcbontó termékeket, olajokat, keféket, de semmi esetre se próbáljuk ollóval orvosolni a problémát!

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: