Maine Coon cica a családban, gyakori kérdések
2013.06.03

Maine Coon cica a családban, gyakori kérdések:

1. Meglévő cicánk mellé vinnénk a kicsit. Hogyan szoktassunk össze őket? „jó munkához idő kell” ahogy a mondás is tartja. Ami lehet pár nap vagy pár hét is. Elsősorban mindenképpen arra koncentráljunk, hogy az új kis jövevényt az új környezetéhez szoktassuk hozzá. Először egy külön szobába ismertessük össze a környezettel és magunkkal, utána az új cicatársával. Fokozatosan először pl. a cicánk egyik játékát vagy fekhelyét vigyük be az új kicsi territóriumába, hogy megismerkedhessen az új barátja illatával.  Ami fontos, hogy elsősorban egymás illatanyagait ismerjék meg a cicák, kiváltképp hogy nekik ez az egyik legfőbb kommunikációs csatornájuk.

2. Hogyan szoktassuk le a cicát a kaparásról, hogyan óvjuk meg bútorainkat? Leszoktatni, sehogy nem lehet őket. A cicák életében a karmolászás, kaparás fontos rituálé, jelölés és kommunikációs eszköz. Mindenképpen szerezzünk be egy cicabútort és a karomvágáshoz is szoktassuk hozzá szemünk fényét. Tenyészetünkben a cicát vágott karmocskákkal adjuk át a gazdinak, aminek a technikáját szívesen meg is mutatom a cica elvitelekor, illetve olvasható itt a weboldalamon is. Mindezek mellett, igen is a cica egy nagyon okos és tanítható, nevelhető állat. Az egy másik kérdés, hogy a memóriájuk olykor „törlődik” ha a gazdi nincs otthon.  Ami tény, hogy képesek meg tanulni mit szabad és mit nem. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a bútoraim épségben és szépségben vannak ennyi cica mellett is.

3. Mit egyen a cica? Pénztárcánkra és egyéni választásunkra van bízva. Ami lényeges, hogy nálunk a cicák Prémium tápon nevelkednek. Rengeteg félefajta tápot végig próbáltam cicáimmal az évek során, és pár hónap elteltével mindig visszatértünk a Royal Canin tápcsaládhoz. Minden tenyészetnek magának kell végigtapasztalnia mi az ami, beválik náluk avagy sem, amit viszont megtanultam hogy jól bevált dolgokon nem szabad változatni. Kicsik és nagyok is szeretik nálunk, nincs hasmenés, súlycsökkenés, semmi negatív tényezőről nem tudok beszámolni a Royal esetében.   Mindazonáltal ha másik táppal szeretnénk etetni,átszoktatni a kiscicát 75%-25% arányban kellene keverni a régi és az új tápot.

4. Mit tegyünk a macskaallergia ellen? A macska simogatása után azonnal mossunk kezet, és ne nyúljunk a szemünkhöz! Ivartalanítsuk a macskát! Fürdessük meg hetente egyszer vagy kétszer! Töröljük át naponta nedves törülközővel! Távolítsuk el a macskát a hálószobából, és ne engedjük vissza többet! Mosodában tisztíttassuk az ágyneműt és a függönyöket, vagy legalább 140 fokos vízben mossuk az ágyneműt havonta kétszer! Porszívózzunk gyakran, lehetőleg „hepa" szűrővel ellátott készüléket használjunk! Vásároljunk „hepa" szűrős levegőtisztítót! Használjunk gőzölős tisztító berendezést! Ez bizonyítottan megöli a poratkákat, baktériumokat, gomba spórákat és macskaallergéneket. Ha fentiek nem segítenek, sajnos előfordulhat, hogy meg kell válni a kedvencünktől - főleg, ha asztmásak vagyunk. Tudnunk kell, hogy a macskaallergén hónapokig, sőt évekig is jelen lehet, ezért nagyon fontos az alapos takarítás akkor is, ha a macska már nincs a házban. Ezért gőzzel tisztítsunk ki minden szőnyeget és kárpitozott bútort! Porszívózás után töröljük át a szilárd felületeket és a bútorokat is nedves ruhával.

5. Miért kerül ennyibe egy Maine Coon kiscica?

Nem szeretném túlfilozofálni a kérdést, de miért kerül némelyik cég táskája több százezer forintba, amíg a kínai áruházba fillérekért lehet szebbnél szebb táskákat kapni? Ezen is érdemes elgondolkozni, a tekintetbe is hogy jelen esetbe a hasonlat egy élőlényre vonatkozik.

Mindenkinek szíve joga eldönteni hol és mit vásárol. Kiscicácak is örökbe lehet, fogadni menhelyeken illetve körbe lehet nézni a szomszédságban is.

A fajta tiszta „kékvérű” kölyök cicák esetében rengeteg fáradságos tenyésztői munkánk és pénzünk van. Nem szeretnék részletes anyagi kimutatásba bocsátkozni, de mind az állomány havi fenntartási költsége mind a tenyész állomány import költsége a csillagos egekig ér! Azért hogy a gazdi meg tudjon vásárolni egy ennyire tüneményes és impozáns megjelenésű kis cicát, mi rengeteg pénzt fektettünk bele a napi „munkabérünkről” ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent tenyésztőként és többször át virrasztott éjszakákat már részletesebben nem is szeretnék szót ejteni.  A havi állatorvosi költsége mind a felnőtt mind a kölyök cicáknak, ami egy nagyobb tenyészet esetében sokszor 14-18 cicát érint szintén „pénztárca próbáló” feladat.

Summa summarum, a minőséget és a bele fektetett munkát az élet minden területén ildomos meg nem kérdőjelezve megfizetni. 

6. Mennyibe kerül egy kölyök cica?

Ezt tenyészete válogatja, sok esetben vérvonal függvénye. Amikor egy tenyésztő több ezer euróért behozza országunkba a tenyészpárt (jövendőbeli kiscicánk szüleit), irreális elvárás lenne, hogy a kölykeit "fillérekért" árulja. Díjnyertes szülők esetében szintén szeretnék visszatérni a befektetett munka és járulékos (kiállítási) költségekhez, mert bizony mindezeket figyelembe veszi egy tisztességes tenyésztő az árkalkuláció során.

A kicsik ára 90 és 120 ezer forint között mozog kedvenc ár esetében, ami annyit takar, hogy a gazdi ivartalanítási kötelezettséget vállal a megvásárolt kiscicájára, aminek megtörténte után megkapja a kicsi törzskönyvét.  

7. Internetes apróhírdetésekben töredék áron találni "fatja tiszta" cicákat...

Igen valóban, nem véletlenül raktam idézőjelbe a fajtatiszta szót. Az esetek 90%-ban a Maine Coonnak hirdetett "Maine Coon" annyira fajtatiszta, mint egy házi macska. No ha még is szerencsénk van és törzskönyv is jár az olcsó cica mellé, ami feltételezzük, hogy valóban hiteles hologramos törzskönyv, akkor egy "sikeres szaporító" ügyesen lefaragta a kiadásait, hogy olcsóbban adhassa kölykeit persze a fajta és a megvásárolni kívánt kölyök kárára. Szinte biztosra vehetjük azt is, hogy a szülők méreg drága teszteltetésére a kedves "olcsó cicás szaporító" nem költött egy petákot sem. Így ugyan olcsón, de mindenképpen sikerül vásárolnunk egy zsákbamacskát....

Kivételes esetekben, az árcsökkenés nem csalás nem ámítás létezik és reális esetben idősebb sokszor egy éves cicákra vonatkozik.

8. Milyen feltételekkel kerülhet a kiscica otthonunkban?

Kölyök cicáinkat 12 hetes koruktól vihetik haza a gazdik. 2 kis kombinált oltással, melyet elsőnek 9. hetes korukban majd ismétlőként 12 hetes korukban kapnak meg a kölykök, mely a következő betegségek ellen nyújt védelmet: fertőző orr-légcsőgyulladás, fertőző gyomor- és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha.

Négyszeres féreghajtással, melyre Ferdocat pasztát használok. 4 hetes koruktól, elvitelig 2 hetente kapják a pasztát a kicsik. A szülők és a teljes állományunk is fél évente átesik Drontal Cat tablettás féreghajtáson.

Mikrochippel, mely PetVet Data regisztrált (állatorvosi központi adatbázis)

Kölyök kezdő csomaggal, amiben cica játékok és a kölyöktáp, jutalomfalat van.

Egészségügyi garanciával, szerződéssel, ivartalanítási kötelezettséggel illetve ivartalanítva, szerződésünk mellé a szülők egészségügyi dokumentumait mellékeljük!

A törzskönyvet minden esetben az ivartalanítás igazolása után postázom!

9. Mit vásároljunk hogy a cica jól érezze magát otthonunkban?

A legfontosabbak:

Macskaalom; Mi, csomósodó almot használunk, ajánlani tudom az Aldiban megvásárolható Shah nevű csomósodó 10kg-os almot illetve a Fressnapf áruházban kapható szintén csomósodó Premiere Excellent nevű almot! Ez utóbbi drágább ugyan, de 1-2 cicának bőven elég és költséghatékonyabb is a nagyobb nedvszívó képessége miatt mint az Aldis alom. Nekünk „drága” 14 cicára! A szilikonos cica almokat nagyon nem ajánlom, sokuk hiába szívja magába a macska vizeletét, az almos tál aljára át is ereszti nem tartja meg, illetve ha a cica esetleg enne belőle komoly baja is lehet tőle.

Cica etető, itatós tál; Cicáim alom (szoba) tisztán kerülnek átadásra, de kérem önöket, az első hétben az etető és itató tál legyen az almos tál mellett a „balesetek” elkerülése végett. 1-2 cicának szinte bármilyen alakú, méretű tál kiváló, ami fontos hogy a száraztáp egész nap legyen kirakva a cicának, ez azért fontos mert a macskák porciózva esznek kis adagokban! Friss víz is folyamatosan legyen a cica elött. Ami azért is fontos mert a macska elképesztően tiszta állat és ha kicsit is koszos a vize, inkább nem iszik belőle, vagy iszik, de jóval kevesebbet mint ha folyamatosan friss víz lenne előtte. Nagyon fontos lenne, hogy cicánk elegendő mennyiséget igyon naponta, az egyik legjobb megelőzés a bőséges folyadék fogyasztás a macskák húgyúti (vese) problémáira.

No de milyen is a jó itató? Nálunk az öblös vázák a „rajongás” tárgyai. Oly annyira imádnak a cicáim vázából inni kivétel nélkül mind a 14, hogy az összes itató edényt vázára cseréltem. Az okát nem tudom, talán mert ülve tudnak így inni és nem kell hozzá hajolniuk, de hogy őszinte legyek fogalmam sincs miért imádnak „hosszú” trapéz alakú vázákból inni. Mindenesetre kipróbáltam már mindent. Az automata csobogóktól, itatóktól kezdve az üveg, műanyag, fém, kerek, kicsi, nagy oválison keresztül tényleg mindent! Az automataitató egy szuper találmány, csak egy baja van, pontosabban kettő. A macska szeret pancsolni, igen megszűri a „koszt” de nem teljes mértékben, kiöntögetni meg macerás, a másik az álladó vízkövesedése, aminek köszönhetően folyamatosan darabjaira kell szedni és vízkő mentesíteni!

Kaparófa: kicsi, vagy nagy teljesen mindegy, a cica biztosan szeretni és használni fogja. Lényeg hogy a karmaival tudjon valami számára vonzó dolgot kaparni amilyen ezeknek a bútoroknak a szizál kötele. Igy bútorainkat is megóvhatjuk a karomnyomoktól. Vonzódnak a macskák a „sarkokhoz” ajánlani tudom (ha valaki nem szeretne bútorra költeni) a falra szerelhető sarok kaparókat, biztosan imádni fogja a cica.

Macskahordozó: Maine Coon cicáknak érdemesebb nagy méretű hordozót vásárolni. Én a műanyag dobozokat kevésbé szeretem, mert könnyebb a vállamra akasztani egy 8-10kg-os cicát, mint kézben emelni. A vállra akasztható hálóval teljesen zárható táskákat nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Sok cica nem pusztán retteg, de fóbiás is lesz a cica hordozótól. Ennek tünetei, erőteljes nyálzás a hordozóban, illetve bepisilés, bekakilás. Ilyenkor érdemes a cicát kivenni a hordozóból és macska hámmal (hozzá vásárolható cica biztonsági övvel) utaztatni autóval, hosszabb utak esetén. Máskülönben a cica fóbiás tünetei egészen odáig súlyosbodhatnak hogy már a kocsikulcs csörgésének hangja is beindítja nála a nyálelválasztást és félelemérzetet. No de miért is van szükségünk cica hordozóra? Amikor a cicát állatorvoshoz kell vinnünk illetve bármely egyéb utazás miatt indokolttá válik a cica szállítása, ennek biztonságos és egyszerű eszköze a hordozó.

10. Hogyan etessem a kicsit?

A cica elvitelekor a kölyök kezdő csomagban megtalálja majd mindazon takarmányt, amit a cica tenyészetünkben fogyasztott. Tápváltás esetén az új tápot keverje össze 80%-20% arányban a tőlem kapott és vásárólt új táppal. Nyers hússal nem etetem a cicáimat és nem is ajánlom. Főtt húst, jó minőségű magas hús tartalmú konzervet (real nature- fressnapf), jutalomfalatot, szőr oldó pasztát, vitamint fogyaszthat a cica. Száraz táp (magas hús tartalmú, prémium: Royal Canin, Leonardo, Hills, Acana, Orjen), friss víz, folyamatosan legyen kirakva a cicának. A macska porciózó állat, kis adagokban fogyasztja el a tápot, nem kell félni attól, hogy esetleg „túl sokat” eszik majd a száraztápból. A vizet minden csak cseréljük, fontos hogy friss legyen, mert nagyon sok cica inkább kevesebbet iszik, ha nem friss a víz, és a kevés folyadékfogyasztás pedig megnöveli a húgyúti problémák kialakulásának kockázatát. Konzervet ne egyen a cica minden nap illetve ha eszik is kisebb adagot kapjon csak naponta a konzervből. A táppal ellentétben a nedves tápokból „bármennyit” szívesen elfogyaszt a macska, ami viszont könnyen hasmenéshez vezethet. Ami lényeges a cica takarmányozásával kapcsolatban az a rendszeresség. Ne etessük „össze-vissza” mindennel a cicát, mert hányás és hasmenés lehet a vége a történetnek.

11. Hol érdemes majd vásárolnom a cicának?

A legolcsóbban az internetes webáruházakban tudunk vásárolni. Vannak olyan termékek pl. a Real Nature konzerv amit kizárólag a Fresnapfban tudunk beszerezni, de a tápok, almok többségét interneten könnyedén megvásárolhatjuk sokkal kedvezményesebb áron mint az áruházakban.

Ajánlott webáruházak: 

http://www.zooplus.hu/  

https://www.petissimo.hu/

http://www.allati.com/

12. Hova, kihez vigyem állatorvoshoz?

Budapesten és Pest megyében nagyon szívesen ajánlok állatorvost (szinte minden praxist ismerek), „speciális” probléma esetén az adott probléma specialistáját-szakorvosát ajánlom majd gazdijaimnak.

Szívesen veszem, ha gazdijaim megkeresnek probléma, betegség esetén és valóban szakszerű segítséget kap a cicám kiváló állatorvostól! Ami higgyék el ritka kincs, sajnos!

13. Mire figyeljek oda, honnan tudhatom hogy beteg a cicám?

Nem mindig könnyű a dolgunk. Mesterien tudják titkolni a macskák betegségeiket. Tenyésztőként nagyon sokszor a „hatodik érzékemet” is latba kellett vetnem egy-egy probléma esetén. Elsőként alaposan meg kell ismernünk macskánk szokásait és ha a jövőben szokásai jelentősen megváltoznak az is már gyanakvásra adhat okot. Például, az addig játékos, energikus cica hirtelen „lassabb”, kevésbé aktív lesz. Bágyadt, kedvtelen, gubbaszt, keveset eszik.

Hasmenés, hányás: sokszor kapok olyan megkeresést hogy hányt a cica mit tegyünk, kicsit hígabb a széklete mit szokott, és sorolhatnám… Egy tünet nem tünet, alapvetően hasmenés és hányás esetében, nem kell azonnal megijedni, kiváltképpen ha csak 1x hányt a cica. Hányás-hasmenés együtt fiatal cicák esetében, azért nem szerencsés mert hamar kiszáradáshoz vezet így javasolt állatorvoshoz fordulni ez esetben. Hányás: sokszor habzsolják a száraztápot a cicák, amit pár perc múlva vissza is hánynak. Ilyenkor nincs okunk pánikolni, inkább próbáljuk „lenevelni” a cicát a habzsolásról vagy váltsunk nagyobb szemű tápra amit kénytelen lesz megrágni lenyelés elött.

Hasmenés: ami kóros, bűzös, nyákos, teljesen híg széklet, a macska nem az alomba végzi a dolgát, bélgyulladás állhat a háttérben.

14. Kell e vágni rendszeresen a karmait?

Nem kell, de javasolt. A cicáknak semmilyen problémát nem okoz ha nincsenek vágva a karmaik, de bútorainknak, bőrünknek okozhat. Én vágom kicsiknek is nagyoknak is, melynek technikáját a cica elvitelekor meg szoktam mutatni a gazdijaimnak.

Könnyen meg tanulható és heti rendszerességgel otthon kényelmesen el tudjuk majd végezni cicánkon. Megkímélve így bútorainkat és bőrünket is.

15. Kell e fürdetni?

Nem, semmi szükség lakásban tartott cicákat fürdetni, nekünk tenyésztőknek a kiállítások miatt viszont elkerülhetetlen feladatunk.

16. Mennyit kell fésülni, mennyire filcesedik és hullik a szőre?

Cicáim többségének és kölykeiknek, olyan szőrtípusa van ami nem filcesedik és nem ígényel különösebb ápolást. Szőrváltás esetén illetve heti egyszer érdemes megfésülni őket, így kevesebb macska szőrrel találkozunk majd lakásunkban.

17. Hogy lehet, hogy önnél „nincs” macskaszőr?

Sokszor, szinte minden gazdim felteszi nekem ezt a kérdést. A válasz nagyon egyszerű, takarítok nagyon, nagyon sokat ami 14 macska mellett szerintem elengedhetetlen. Naponta 2x porszívózom és felmosom minden helyiséget házunkban, hetente többször mosom a textíliákat, lókefével és fertőtlenítővel „szőrtelenítem” a macskabútorokat, mosom a szőnyegeket is, 2 hetente a függönyöket, naponta letörlőm nem csak az asztalaimat szinte minden felületet ahova felugrik a macska. Szárítógépet használok, ami azért nagyon áldásos, mert eltávolítja a szövetekről a létező összes macskaszőrt. Valahogy így élünk, mi szőrösökkel szőr nélkül. 

18. Ha hosszú útra indulok a cicával mit vigyünk magunkkal?

Cicahordozót. Tapasztalataim alapján sem ételt, sem italt nem fogadnak el a cicák utazás alatt, legyen az az út bármilyen hosszú. Fecskendőből itatni érdemes a cicát több órás út esetén.

19. Kibírja majd az utat?

Ki, semmi bajuk nem lesz a cicáknak akár 12 órás út alatt sem, egyedül az itatásuk az amit fontos lenne megoldani az út alatt.

Külföldi út: a macskák külföldre utaztatásának szigorú szabályai vannak, melyek egyes országonként változhatnak is. Állatútlevél veszettség elleni oltással, mindenképpen szükségeltetik. Utazhat cicánk autóval, repülővel, vonattal is, nem lesz semmilyen problémája kedvencünknek. Repülővel való utazás esetében szigorúan a fedélzeten történő állatszállítást részesítem előnyben! Cargóval sem saját, sem pedig eladott macskáim utaztatását nem engedélyezem, melyet adás vételi szerződésemben is rögzítettem. A macskák szenzitív élőlények és pánik rohamot is kaphatnak félelmükben melynek következtében a szívük is megállhat. Ha nincs szem elött a cicánk és cargóban utazik nem tudjuk őt megnyugtatni és közbe avatkozni sem tudunk probléma esetén, mind amellett hogy jelentős stresszel is jár egy ilyen út a macskának. 

Részletesen itt olvashatnak az állatok utaztatásának szabályairól: http://www.petpassport.hu/orszagonkenti_sajatossagok.html

20. A cica elvitele után, kell e még neki oltás?

Nálam két kiskombinált oltást kapnak a cicák. Ezek a kötelező oltások. Mindezek mellett ajánlott oltásokat lehet még adni a cicának. Leukózis elleni oltást, veszettség elleni , gomba elleni. Fip elleni vakcinázás is létezik de értelmetlennek tartom és hatástalannak.

21. Macska részletes oltási programja:

Kombinált oltás macskák részére: Egészséges macskák immunizálására szolgáló attenuált vakcina a macskák fertőző bélgyulladása (panleukopenia), fertőző rhinotracheitise és calicivírusok okozta náthája ellen.

A macskák parvovírusos bélgyulladása, fertőző panleukopenia

Kóroktan: parvovírus

Fertőződés: szájon át  történő vírusfelvétel (igen ellenálló vírus, a környezetben napokig fertőzőképes marad).

Lappangási idő: 2-10 nap.

Előfordulás: gyakori, minden életkorban súlyos tüneteket és főleg a 3-5 hónapos kölykökben elhullást okoz.

Tünetek: étvágytalanság, magas láz, bágyadtság, hányás, kiszáradás, belek fájdalmassága, később hasmenés, elhúzódó formában marginális nyelvfekély látható, vemhes macskákban vetélés előfordulhat, kölykökben kisagyi hypoplasia alakulhat ki.

Kórjóslat: kedvezőtlen.

Megelőzés: évenkénti rendszeres oltással.

 Macskanátha

Kóroktan: Vírusok, (melyekhez másodlagosan baktériumok csatlakoznak): herpesvírus, (macska fertőző rhinotracheitise), calicivírus (macska calicivírus okozta náthája).

Fertőződés: belélegzéssel és kötőhártyán keresztül.

Lappangási idő: 1 hét

Előfordulás: minden életkorban

Tünetek: tüsszögés, orrfolyás (gennyes is lehet), nyálzás, kötőhártya gyulladás, könnyezés, étvágytalanság, láz.

Kórjóslat: idült esetben és a másodlagos szövődmények miatt kedvezőtlen.

Megelőzés: évenkénti rendszeres oltással

Macska leukózis elleni oltás: Egészséges macskák immunizálására szolgáló inaktivált, alegység vakcina macskák leukózisa ellen.

 Kóroktan: FeLV, macska leukózis vírusa. A betegség során károsodik a vérképző rendszer, amely immunszupresszióhoz vezet, és/vagy a csontvelőben és a vérben a fehérvérsejtek rosszindulatú elváltozásait: daganatok, mint pl. limphosarcoma, vagy leukémia kialakulását eredményezik.

Fertőződés: nyállal, orrváladékkal, vizelettel, tejjel, bélsárral, de leggyakrabban a vírust hordozó macskával való érintkezéssel történik. (pl. verekedés)

Lappangási idő: hónapok

Előfordulás: gyakori, minden életkorban

Tünetek: vérszegénység, daganat képződés, immunrendszer működési zavara, immunszupresszió, láz, kóros lesoványodás, nyirokcsomó megnagyobbodás, lép- és májduzzanat, vetélés, másodlagos pl. légúti szövődmények.

Kórjóslat: kedvezőtlen, a fertőzött állatok 50-70%-a elpusztul.

Megelőzés: évenkénti rendszeres oltással

22. Kutyákkal, más macskával ki fog jönni?

A Maine Coon macska rendkívül nyugodt és jól alkalmazkodó fajta. Gazdijaim és saját tapasztalataim szerint is nagyon jól kijön más állatokkal az MC.

23. Van már itthon egy idősebb cicám, hogyan szoktassam őket össze?

Fokozatosan, a macska és nem az ember tempójában. A macskák az információkat szagok alapján gyűjtik. Első pár nap, héten hagyjuk a cicának hogy a környezetét fedezze fel, zárjuk őt külön és amikor már megszokta új otthonát akkor megismertethetjük őt új társaival is. Érdemes a beszoktatás alatt egy kis textilt a cicák etetőtálkája alá helyezni amivel néha megdörzsöljük a pofájukat is. Majd pár nap múlva a textileket kicserélhetjük (azaz egymás illatanyagát) a két cica vagy kutya között. Érdemes az alomtálcákat is felcseléni 1-2 nap után. Lényeg, hogy az idegen és az új jövevény elsőnek egymás szagát ismerje meg ne pedig egymást. Ne sokkoljuk a macskákat a hirtelen és azonnali egymás megismertetésével!

24. Kisgyermekem van itthon, nem fogja bántani a macska?

Biztosan nem, ha az a gyermek normálisan van nevelve, és meg lett neki tanítva hogyan kell viszonyulnia az állatokhoz. Természetesen kisbabákra azért vigyázni kell!

25. Egy ideje, kipisil és kikakil az alomból, sokszor a kádba, mi történt vele?

Viselkedési zavar, a cica így próbálja a tudomásunkra hozni, hogy valami nagyon nem tetszik neki. A környezet és magunkat kell ahhoz megváltoztatni, hogy utána a cicánkban is változás történjen. Helyezzünk ki több almostálat a lakás különböző pontjára, lehetőleg azt az almot használjuk, amit a cica a tenyésztőnél is használt. Ha másik macskánk is van akkor a két macska közötti konfliktus állhat a háttérben az egyik macska elnyomja (dominálja) a másikat. Több macska esetén az almostálak ne legyenek egymás mellett és az etető itató tálak sem mert macskák közötti hierarchia esetén, felmerülhetnek problémáink. Amikor új cica költözik hozzánk a kicsi még nem ismeri új otthonát így az itató és etető tál legyen az alomtálca mellett, hogy ne legyenek balesetek.

Azért legyünk óvatosak, sokszor a ki pisilés, kikakilás hátterében egészségügyi probléma is lehet. Vizsgáltassuk ki a cicát állatorvossal.  

26. Hányt a cica, mi baja lehet, vigyem azonnal orvoshoz?

Egy tünet nem tünet, ahogyan ezt nagyon helyesen a humán orvosok szokták mondani! De mire figyeljünk oda? Egyszer hány, vagy többször a macska? Darabosat vagy emésztettet? Többször folyamatosan hány? Lázas, bágyadt is? Hasmenése is van? Darabos emésztetlen hányás az esetek 99%-ban nem betegség, pusztán falánkság. Sok cica fal, ami megterheli főleg a cicababák pocakját. Ha túl sok és legfőképpen finom pl. konzervet, husit eszik azt is habzsolhatja, amit azonnal vissza is hányhat. Evvel még szerintem nem kell állatorvoshoz rohanni. Akkor, sem ha picit bágyadt utána a cica, hiszen mi sem vagyunk felettébb boldogok hányás után. Ami veszélyes és azonnal orvoshoz is kell menni vele, ha egyszerre hány és hasmenése van a cicának. A kiszáradás életveszélyes állapot és azonnali antibiotikumos kezelés és folyadékpótlás szükséges ilyenkor. Ha a cica folyamatosan többször mindent kihány még másnap is, akkor is irány az állatorvos!

27. Féreghajtanom kell a cicát?

Igen, lakásban tartott cicát lehetőleg havonta. Nálam 12 hetes korig megkapja (Ferdocat paszta) 4 hetes korától 2 hetente a féreghajtót. Utána a gazdi feladata.

Kertben élő macskákat 2-3 havonta, míg lakásban élő társaikat ennél gyakrabban, havi rendszerességgel kell féreghajtóval kezelni. Ha már nagyobb a cica ajánlom a tablettás megoldást(Milbemax), vagy a Broadline nevű macska spot ont.

 Féregtelenítésről bővebben olvashat itt: https://www.drontal.hu/hu/macskasoknak/index.php

28. Lány cicák, vagy a fiúk kedvesebbek?

Minden cica más és más, ahogyan mi emberek is, nemek között én még nem tapasztaltam különbséget kedvességükkel kapcsolatban. Lányok és fiúk között is vannak bújósabbak és kevésbé kedvesebbek.

29. Fiú cicát szeretnék mert az nagyobb lesz, ez igaz?

Nem feltétlenül, nálam van kandúr méretű nőstény cica is és eladott cicáim között is. De az esetek többségében a kandúrok nagyobbak lesznek.

30. Nekem óriási 14-15kg cica kellene, olvastam interneten, hogy ekkorára is megnőnek sok tenyészetben:

A mesékben esetleg, vagy az állatkertekben létezhetnek ekkora tömeggel macskák, rosszabb esetben házikedvencként kórosan elhízva.  Kifejlett kandúr Maine Coon macska normális tömege 7-11 kg között, kifejlett nőstényeké 5-7 kg közé tehető!

 31. Macska egészségügy, "csodaszerek" melyeket ajánlok: 

Hasmenés: Endia paszta

Immunerősítő: Vetri DMG, Flumax paszta (herpesz vírus)

Szőr, bőr:  Dermoscent Essential 6, Leonardo Vital tabletta, Aptus Multicat

Húgyutak: diétás táp, PetBalance, Fus-Sol Drops cseppek, C vitamin

Ami mindíg legyen otthon: Endia paszta, Ferdocat paszta, C vitamin, Minera Béres 

Köszönettel,

Szabó Krisztina

tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

 

 


 

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: