Nőstény vagy kandúr macskám legyen? Nemi különbségek.
2020.01.10

 

Régóta érlelődött bennem az elhatározás, hogy írjak a maine coon macskák nemi különbségeiről.  Tenyésztői munkám során nagyon sok kandúr és nőstény cica természetét megismerhettem. Jelenleg négy kandúrral és tíz nőstény macskával élek együtt. A legtöbb aktív kandúrom öt volt a tenyésztői programomban.

A mostani blogbejegyzésem alapját a gazdik kérdései ihlették, és az elkeserítő arány, ami a kandúr macskák iránti fokozott érdeklődést övezi. Miért? Teszem fel a kérdést magamnak, újra és újra. Vajon a vélt vagy valós méretbeli különbségek miatt?

Megfordítottam a kérdésemet magam felé és arra jutottam, hogy, talán mert nem tudja minden gazdi azt, hogy mennyire csodálatos mind a két nem a különbségeivel és a hasonlóságaival együtt. Talán, mert nem írt erről vagy nem beszélt senki? Ezt természetesen nem tudhatom.  Mindenesetre leírom azt, amit én a kilenc éve tartó tenyésztői munkám alatt tapasztaltam a fajtával kapcsolatban.  

Szeretnék kicsit mélyebbre ásni, gondolatban visszarepülni 15 évet az életemben, amikor elhoztuk a szüleimmel első maine coon macskáinkat. Kedvenc célra egy ellenkező nemű testvérpárt. Sunnyt és Tecklát. Már akkoriban megtapasztaltam a nőstény és a kandúr testvérpár személyiségének különbségét. Igen, volt különbség.  Szögezzük le még az elején, hogy még egy almon belül sincs két egyforma személyiséggel rendelkező cica. Mindezek mellett árnyalatnyi különbségek a nemek között is megfigyelhetőek.

Visszatérve Sunnyra és Teclára az ivartalanított testvérpárra.

Teckla a lány gyorsabb és élelmesebb volt, már egészen kiscica korától. Ahogy idősödött változott, igaz ez minden cicára. Sokat változnak a korral, nyugodtabbak és törődőbbek lesznek. Teckla anyai ösztöneit Sunny cica gondos és rendszeres mosdatásával maximálisan kielégítette. Sunny lomhább volt, lassabb és az alomtálca takarítása sem volt az erőssége. Teckla cica rendezte el, takarta be gondosan az alommal Sunny „nagydolgait”. Értelmesebb volt a hölgyemény. Sokkal hamarabb megtanult mindent, mint a pasi. :) A szőrét is mindig rendben tartotta, Sunny cica rumlisabb volt minden szempontból. Itt kezdődött nálam a mindent elsöprő szerelem a fajta és a nőstény cicák iránt…

Rumli…Igen, a pasik trehányabbak. Legalább is én ezt tapasztalom, és itt most nem az ivaros kandúr macskák vizelési szokásaira gondolok. Borul, puffan törik minden a környezetükben. Esnek kelnek, néha olyan elképesztően béna módon, hogy ha mindezeket nem tapasztalom el sem hiszem. A lányok valahogy ebben is ügyesebbek. Kecsesebben, óvatosabban mozognak. A lányok szobája nálam mindig sokkal tisztább mint a fiúké. Nem egyszer éreztem azt, hogy érdemesebb lenne a srácaimnak egy gumiszobát csináltatnom. Egy szó mint száz, ne gondoljátok, hogy soraimmal a lányok egekbe magasztalása és a fiúk csúfolása a célom. Az általam leírtak kizárólag a saját tapasztalataim, és imádom a srácaimat is úgy ahogy vannak.  Kivételek természetesen mindenhol vannak. Távol áll tőlem az általánosítás, de többségében ezek az élményeim.

Alapvető különbségek ivaros macskák esetén:

A kandúrok territoriális viselkedése jellegzetes. Vizeletükkel rendszeresen megjelölik a területüket. Az ivari érettség elérése után, hangos szerenád, agresszivitás és a külső környezet felfedezése a territóriumok kiterjesztése jellemzi a viselkedésüket. Pontosan ezért is nagyon fontos az, hogy egy tenyészetben felül is teljesen zárt legyen a külső kifutója a macskáknak. Az ivarzó macskák leleményesebbek mint sem azt sokan gondolnánk. Láttam én már nőstény macskát átrágni a vashálót a kósza légyott reményében. Ezért, a kifutó szerkezetére is külön gondot kell fordítanunk. Nálunk a hegesztett síkháló vált be, két irányban futtatva.

A nőstény macskák kedvesebbek lesznek, a padlót is szívesen felmossák lapos kúszásban. ;) A 0-24 órás hangos és keserves nyávogás nem marad el náluk sem. Nem ritka az sem, hogy vizeletükkel körbespriccelik a területüket, akár a kandúr macskák.

Tévhitek:

  1. A kandúr macskák nagyobbra nőnek mint a nőstények: Ez nem feltétlenül igaz. Többségében valamivel nagyobbra nőnek a kandúrok, de nem minden esetben. Tenyészetemben az egyik legnagyobb tömegű cica nőstény volt. :) A kiállításokon is szép számmal lehet látni nőstény és kandúr macskákat közel azonos súlyban.
  2. Az ivartalanítás kevesebb problémával jár kandúroknál, a nőstényeket jobban megviseli: Ez sem igaz ebben a formában. Az állítást arra alapozzák sokan, hogy nőstényeknél „nagyobb” a műtét, mert a hasüregben történik. A kandúrok esetében pedig kívül a herék eltávolításával.  Mind a két nemnél anesztéziában végzik a beavatkozást ami megviseli a cicákat. Nem gondolom, hogy kevesebb fájdalmat érez egy ilyen beavatkozás után a kandúr macska mint a nőstény. Amennyiben az állatorvosunk felkészült és gyakorlott, rutin műtét mind a két nem esetében. A lábadozási idő is közel azonos.  A korszerű technikáknak köszönhetően a nőstényeknél már laparószkópiával elvégezhető az ivartalanítás. A műtét után seb mérete pedig 0,5-1cm.

Melyikük a bújósabb és kedvesebb?

Nálunk a lányaim. Nem mindenki. 10-ből 6-an. A srácok esetében egy fiú a háromból. Igaz az is, kinek mit jelent egy macskától a kedveskedés. Minden ember igénye más. Amennyiben a levakarhatatlan kategóriát veszem górcső alá, akkor torony magasan két lányom viszi a pálmát. Tehát tízből kettő, fiúknál senki. Mit értek én az alatt, hogy egy cica levakarhatatlan? Legyek a ház bármely pontján, a macska a nyomomban van. Amint leülök vagy lefekszem, a nyakamban van, dorombol, hízeleg, átkarol. Alvás közben nem a lábamnál fekszik, ha nem az arcomba építi a pofikáját, úgy, hogy a levegő csak résnyire járja át az arcüregem.  Nekem ez már kicsit sokkkk…Alapvetően nem ezért szerettem bele a fajtába, de két lánycicám ilyen természet.

Miben különbözik a maine coon a többi fajtától?

A külsején kívül? :)

A maine coon macskák szeretete nem tolakodó, inkább megengedő és odaforduló. Intelligens a fajta, könnyen tanítható és nevelhető. Eddigi tapasztalataim alapján kutyákkal, gyerekekkel egyaránt jól kijönnek. Rugalmas a személyiségük, könnyedén alkalmazkodnak minden új és számukra ismeretlen helyzethez.

Családunk bővült egy szakállas agáma hüllő gyermekkel is. Büszkén jelentem, hogy imádják őt a cicáim és az agáma is őket.

Általánosságban elmondható az, hogy elsősorban a kiscicák szocializációja, életük első 12 hete, ami leginkább befolyásolja egy macska személyiségét és nem a neme vagy a színe.

Köszönettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: