Shellys Dream Tenyészet Nagy Táp Tesztje!
2017.02.25

 

Macskáimat évekig Royal Canin Prémium táppal etettem! Tisztába vagyok avval, hogy a macskások között megoszlanak a vélemények a Royal Canin minőségével kapcsolatban. Én csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani önökkel, amit saját macskáimon, állományomon belül tapasztaltam és tapasztalok. Soha, nem hallgattam „mendemondákra” és fórumokat sem szívesen olvasok. Amit látok és tapasztalok saját macskáimon, kizárólag az képvisel számomra információs értéket! Már az elején szeretném tisztázni azt, hogy tenyészetünkben a Royal Canin száraz tápok soha semmilyen gondot nem okoztak! Sem, hányás, sem hasmenés, sem allergia soha elő nem fordult cicáimnál. A macskáim kondíciója is kiváló! Mind ezek ellenére semmi jónak nem vagyok, és nem is leszek az elrontója. Ha létezik jobb „minőségű” takarmány, amitől a cicáim még szebbek és egészségesebbek lehetnek, annak én csak örülök! Ha a szépséget és az egészséget veszem alapul, akkor, sajnos ezek szubjektív tényezők. A tápok tesztelése során soha nem végeztetek vérvizsgálatot, illetve egyéb laboratóriumi vizsgálatot macskáimon. Amit meg tudok osztani önökkel, azok a saját Szubjektív tapasztalataim lesznek. Kizárólag Prémium száraztápokat teszteltünk, és kizárólag olyan ízű tápokat, amikből Nagy, 7-10kg-os kiszerelés is létezik!!!! Sajnos tenyésztőként nem tudok mit kezdeni olyan tápokkal, melyből a gyártó cég maximum 2.5kg-osat gyárt. Vannak olyan ízesítésű tápok, melyből nem létezik nagy kiszerelés, ami nekünk tenyésztőknek hátrány, hiszen havonta 50kg tápot minimum elfogyasztanak cicáink.

Mi az, amiket figyeltem a macskáimon? Laboratórium hiányában kizárólag a macskáim tömegét, szőrzetét és étvágyát figyelem. Ami még fontos lehet, az a takarmányok tápértéke. Evvel nincs is semmi dolgom, hiszen minden takarmány zacskóján vagy dobozán a gyártók feltüntetik a paramétereket, a takarmány minőségi és mennyiségi beltartalmát.

Ami viszont számomra a legfontosabb szempont, amit a tápok fogalmazóinak is el szoktam mondani, az a macskáim ízlése! Ha a cicáim szívesen elfogyasztják a takarmányt, akkor a táp megfelel számunkra. Ezért is tudom részletesen leírni önöknek a különféle ízesítésű (halas, csirkés stb.) tápokkal kapcsolatos tapasztalatainkat. A tápokat gyártók és ízek szerint teszteltem cicáimon. Egy időben csak egy tápgyártó cég tápjait kóstoltattam meg velük. A tápokból a létező összes ízűt megvásároltam és ugyanabban az időben kiporcióztam macskáimnak mindegyik ízű, azonos cégtől származó takarmányt. A tálkákba mindenből ugyanannyi mennyiségű került illetve a tálkákra ráírtam az „íz” nevét is!

Szempontok, amiket figyeltem az első héten, a következők voltak:

1. melyik tálkához mennek oda legszívesebben és leggyakrabban a cicáim.

2. melyik tálkából fogyott el leghamarabb a takarmány.

3. macskáim reakcióit, egyes ízek megkóstolása alatt. Itt szeretném megjegyezni, hogy volt olyan ízű táp, amit nem pusztán elkezdett habzsolni a cicám, de a pofáját is beledörgölte a tápba, és a tálkát ölelgette evés után. Ilyet még soha nem tapasztaltam eddig egyik cicámnál sem.

Vegyük sorra a tápokat, összetételük és az általam tapasztalak alapján.

1. Real Nature száraztáp (Fressnapf): 

Real Nature Wilderness adult hering és lazac, Real Nature Wilderness adult szárnyas és bárány, Real Nature cica száraz csirke+hal

Számomra fontos értékek:

Fehérjetartalom, Zsír, Rost, Tartalmaz e gabonát, taurin, szelént egyéb összetevőt a táp: A taurin nélkülözhetetlen aminosav macskáink számára. Szervezetük csak kis mennyiségben képes előállítani, helytelen táplálkozásuk során a taurin hiányából fakadóan súlyos betegségeik is kialakulhatnak. Szelén: erősíti macskáink immunrendszerét, kiváló antioxidáns, daganat megelőző hatású.

Beltartalmuk (részletesen a gyártók oldalán megtalálhatóak): gabonamentesek

Hering – lazac:

Fehérjetartalom: 39%

Zsírtartalom: 19%

Rost: 2,2% (hasmenős cicáknál érdemes figyelni a rost tartalmat)

Ca: nem tett közzé adatot a gyártó róla, húgyhólyag problémás cicáknál érdemes figyelni a kálcium tartalmat

Egyéb: macskamenta 0,00204%, taurin 2200 mg, szelén 0, 24mg

Csirkés – Bárányos:

Fehérje: 38%

Zsír: 16%

Rost: 4%

Ca: 0,7%

Egyéb:  taurin 2200 mg, szelén 56mg

Lazacos:

Fehérje: 33%

Zsír: 14%

Rost: 2%

Ca: 1.30%

Egyéb: Taurin: 2200 mg, 56 mg szelén

Real Nature íztesztünket torony magasan a Hering- Lazacos tápjuk nyerte. Nem győztem utánatölteni a tálkát, csirkés bárányos tápjuk egyáltalán nem ízlett cicáimnak. Hasmenés és hányás sem történt illetve egyéb egészségügyi problémát sem tapasztaltam macskáimnál. Tápváltásunk „radikális” volt, a tápokat nem kevertem és kedvükre válogathattak a különféle gyártók termékei és ízei közül.  Prémium és valóban jó minőségű takarmány esetén normális esetben nem is történhet gasztrointesztinális probléma kivételt képeznek ez alól a nagyon érzékeny pocakú vagy allergiás cicák. Saját múlt béli tapasztalataim alapján például a Happy Cat tápja azonnali súlyos hasmenés és hányás okozott macskáimnál, ami nem is csoda, mert silány minőségű táp akár csak a Sanabelle!

2.  Leonardo száraztápok: gabonamentes és gabonás

Gabonamentesből a Leonardo GF Maxit próbáltuk: Falánk, habzsoló macskáknak találták ki ezt a tápot! Aki cicájával ilyen problémával küzd, hogy a macskája habzsol és visszahányja, e miatt az ételt akkor bátran ajánlom neki ezt a tápot. Hatalmas a szemcsemérete, nagyobb, mint bármelyik Maine Coon Adult tápé, amelyet eddig láttam. Nekünk ezért nem is vált be ez a táp, hiába vannak nagy testű macskáink, kicsit túlzásnak tartom ezt a szemcseméretet egy macskának! Afrikai Szervál vagy Karakál macskáknak kiváló eledel lehet.

Fehérje tartalma: 32%

Zsír: 18%

Rost: 2,8%          Ca: 1%                  Egyéb: taurin: 1400 mg (nem sok) , szelén (sem sok) 0,15mg

Leonardo Kacsa – Rizs:

Fehérje: 32%                     Zsír: 20%                             Rost: 2,8%           Ca: 1,2%

Taurin és Szelén tartalma minden ízesítésű tápjuknak ugyanaz, így a továbbiakban már nem is emelném ki külön.

Leonardo tengeri hal: Itt vártam a „halhatást” amit tapasztaltam a Real Nature kapcsán, de sajnos a Leonardo halas tálkáját elkerülték cicáim.

Fehérje: 32%                     Zsír: 20%                             Rost: 2,3%           Ca: 1,2%

Leonardo bárány: a belatartalmi adatok megegyeznek a fentiekkel, egyedül a Ca tartalom magasabb 2 %-al Táptesztünk egyik nyertese, ugyan nem kimagaslóan de ezt az ízesítést fogyasztották legszívesebben cicáim.

Lényegében tápjaik beltartalmi értékeik teljesen megegyezők, íztesztüket a kacsás és a bárányos tápjuk nyerte. A táp taurint tartalmát személy szerint alacsonynak találom, vitaminokban azonban gazdag, külön szeretném kiemelni, hogy minden tápjuk tartalmaz C vitamint is, amit a Real Nature tápjai nem (legalább is nem tüntette fel a gyártó). A C vitaminnak fontos szerepe van macskáink vizeletének savanyításában, ami megelőzheti húgyúti problémák kialakulását.  Tápjaik zsírtartalma magasabb mint a Real Nature táp családnak, ami kiváló ha macskáink kondícióját erősíteni szeretnénk. Ne minden esetben csak is kizárólag a tápok fehérjetartalmát nézzünk. A macska ragadózó állat, ami viszont nem azt jelenti, hogy számára kizárólag a magas fehérjetartalom és a sovány húsok a megfelelőek. Ha nem pusztán izomzatuk tömegét szeretnénk növelni macskáinknak, ha nem aktivitásukat és test tömegüket, akkor figyeljünk oda az optimális zsírtartalomra is! A macskák kiválóan fel tudják dolgozni a zsírokat amik egyben fő energiaforrásuk is. Amennyiben ivartalanított, hízásra hajlamosabb házikedvencünk célszerűbb kerülni a magas zsírtartalmú tápokat!

Taruint külön szeretném kiemelni a tekintetben is, hogy a kutya tápok nem tartalmaznak taurint, többek között ezért se egyen macskánk kutyatápot! B vitaminból is magasabb a szükségletük mint kutya társainknak. Prémium minőségű tápok mellet, nem hogy szükségtelen és felesleges a plusz vitaminpótlás, ha nem árthatunk is vele macskánknak. Az A vitamin túladagolása meddőséget és szőrhullást okozhat kedvencünknél. A túl sok D vitamin, Kálcium és foszfor veseproblémákat. Nyers húsos etetés egy külön cikket megérne. Jómagam azért ellenzem, mert kizárólag nyershúsos táplálással nem fedezzük macskánk tápanyag szükségleteit. Többek között színhús mellet elegendő Kálciumhoz sem fog jutni az állat, ami csontfejlődési problémákat okozhat majd. A zsírbevitele is elégtelen lesz illetve a számára fontos Taurint sem fogja megkapni megfelelő mennyiségben. Ha a húst pedig főzve készítjük el kedvencünk számára, akkor meg jelentős tápanyag és ásványi anyag veszteséggel számolhatunk majd.

3. OptimaNova száraztáp:

Amiket rendeltem egyik sem gabonamentes száraztáp! Ami a forgalmazó szerint egyedüli gabonamentes tápjuk az a Optimanova Cat Adult Rabbit&Potato ennek van csirkés és lazacos változata is. Az áruk meglehetősen magas, ahhoz képest hogy sem a fehérje sem pedig a zsírtartalma nem „eget rengető”.  A tápok analitikus összetevőjét szoktam megnézni, soha nem a tápok front oldali csomagolásának hangzatos „reklám paramétereit”. A csomagolás hátoldalán lévő kisbetűk között van a lényeg. A különféle tápjaikat szívesen elfogyasztották cicáim, de egyik ízesítés sem aratott osztatlan sikert. Elfogyott, megették, de elmaradt a számomra lényeges „jutalomfalat hatás”.

Optima Nova Halas, Hairball, Exquisite Adult tápok:

Fehérje: 33%     Zsír:15%               Omega zsírsavakat tartalmaz, aminek külön örülök

Rost: 10% amit elképesztően magasnak tartok (székrekedéssel küzdő cicáknak ajánlom a tápcsaládot)

 4. N&D tápcsalád: 

N&D Grain Free Adult Macskaeledel (vaddisznó almával): Kimagasló eredményt ért el ez a táp macskáimnál, olyan szívesen fogyasztották el akár csak egy finomabb jutalomfalatot. „Vakartam is a fejemet” mert az Orijen mellett az egyik leginkább borsos árú takarmány. Van ízlésük kiválasztani és élvezettel habzsolni az egyik legdrágább prémium tápot. Tápjaik analitikai paraméterei magukért beszélnek. Kiváló fehérje és zsírtartalma mellett, maximálisan oda figyelt a gyártó (Farmina) a táp vitamint és ásványi anyag összetételére. Ez a száraztáp valóban csúcskategória, nem is csodálkoztam egy pillanatig sem a magas árán! A csirkés és a halas ízesítésű tápjaikat is kipróbáltuk, a csirkést egyáltalán nem ették meg cicáim, a halasat „jobb híján”. A vaddisznó elsöprő győzelmet aratott, már csak egy kevés szerencsét szeretnék még a lottó ötöshöz, hogy ezen a tápon neveljem mind a 14 macskámat.

Analitikai tartalmuk:

Fehérje: 44% nagyon magas, magasabb mint az Acana vagy Orijennek)

Zsír: 20% kiváló, a macskáknak magas zsírtartalomú tápra van szükségük

Rost: 1,8% kiváló, alacsony rost tartalmú

Minden tápjuk 100% gabonamentes, aloe vera tartalmú, friss húsokból készült, a vaddisznós tápjuk halhúsokat is tartalmaz, C vitamint is tartalmaz. Véleményem szerint a gyártó valóban egy macskák számára komplett tápértékű és felső kategóriás takarmányt állított elő. Tápjaik beltartalmi értéke lenyűgözött.

5. Acana – Orijen száraztápok:

Acana tápjait már évekkel ezelőtt etettem cicáimmal, sajnos nem szívesen fogyasztották el a tápot, így most kizárólag Orijent rendeltem nekik. Kipróbáltuk a halas illetve a csirkés-kitten terméküket.

Szuper prémium tápok ez kétségtelen, de sajnos a „jutalomfalat hatás” elmaradt. Szívesen elfogyasztották a tápokat, e kettő közül legszívesebben a halasat. Ennek azért is örültem, mert sajnos több zsák tápom maradt a tesztelés alatt, szó szerint a „nyakamon”, melyeket nem hogy nem szívesen, egyáltalán nem fogyasztották el e macskáim. Ilyen volt például a Real Nature csirkés tápja, vagy a Leonardo Adult 32 nevű tápja illetve az extrém nagy szemű Maxi tápjuk.  

Analitikai tartalmuk Orijen 6 fish Cat és Csirkés Kitten:

Fehérje: 42%                     Zsír: 20%                             Rost: 3%              Ca:1,4%

Friss halhúsokból készült a táp, tényleg felső kategóriás takarmány. Valóban gabonamentesek tápjaik, a sok hüvelyes növényi összetevőikkel viszont személy szerint nem értek egyet.

6.  Purizon tápcsalád: (zoopluson elérhető): 

Kiváló takarmány. Összetételét tekintve az egyik legjobb táp! Tesztünk során kipróbáltuk a csirkés: kitten és adult, bárányos és halas ízesítésű tápjaikat. Mindegyik tápjuk gabonamentes és tartalmaz halat is, tápértékük kiváló, magas fehérje és hústartalom, omega zsírsavak, prebiotikumok és magas taurin tartalom jellemzi termékeiket. Tartosító, ízfokozó és színezékanyagoktól mentesek tápjaik. Analitikai értékeiket tekintve az Acana és Orijen tápoknál is sokkal jobb táp. Szívesen elfogyasztották macskáim tápjaikat. A halas volt az abszolút favorit. A táp ára szintén csillagászati akár csak az ND tápjai.

Táptesztünk abszolút győztesei: Real Nature Hering –Lazac, ND vaddisznó, Purizon csirkés-halas!

Az elkövetkező hónapokban kizárólag ezekkel a tápokkal fogom etetni macskáimat. Figyelni fogom a tömegüket, kondíciójukat, energiájukat, szőrzetüket, fogazatukat lényegében minden pozitív és negatív hatást igyekszek majd nyomon követni és feljegyezni velük kapcsolatban. Minimum 8 hetes etetési időnek el kell telnie ahhoz, hogy egy takarmányról érdemlegesen nyilatkozni, lehessen.

Minden száraztáp csomagján megtalálhatóak „részletesen” az analitikai összetevők, amik a laikusok számára sokszor értelmezhetetlen szavak, ezért szeretnék segíteni evvel a szómagyarázattal. Igyekeztem kerülni a szakszavakat a közérthetőség kedvéért!

Táp analitika kisokos:

Amaránt: gabonaféle, magas fehérje és zsírtartalma, magas rosttartalmú

Húsliszt: A húsliszt a hús szárítás utáni őrlését jelenti, a húsmennyiség valóságát leginkább ez tükrözi. Hívhatjuk szárított húsnak.

Guarliszt: „glutén helyettesítő” lényegében.

Inulin: „fruktózos cukor”

Nyershamu: visszamaradó hamu a takarmányból ami 600 fokos égetés után is megmarad. Leginkább ásványi anyagok vannak benne. 9% alatti a normális

Rost: ha a tápnak túl magas a nyersrost-tartalma, akkor nem megfelelően emészthető, ez pedig felfúvódáshoz és nagy mennyiségű széklet kiválasztásához vezet. 2-3% az optimális

Glutén mentes tápok (nem tartalmaznak: búza, rozs, árpa = glutént):

Acana Grasslands Cat

Acana Wild Prairie Cat

Acana Pacifica Cat

Animonda vom Feinsten Deluxe Adult Grain-free

Applaws csirke & kacsa, Applaws Adult tengeri hal & lazac

Applaws Adult csirke & bárány, Applaws Adult csirke & lazac, Applaws Adult csirke

Applaws Kitten

Farmina N&D Cat csirke & gránátalma, Farmina N&D Cat bárány & áfonya, Farmina N&D Cat hal & narancs

Feringa Adult pulyka, Feringa Kitten szárnyas, Feringa Adult hal

Granatapet DeliCatessen adult lazac, GranataPet DeliCatessen adult kacsa

GranataPet DeliCatessen kitten szárnyas

Josera Nature Cat

Orijen Cat & Kitten csirke, Orijen 6 Fish Cat, Orijen Regional Red

Porta 21 Feline Finest Sensible – gabonamentes, Porta 21 Feline Finest Cats Heaven

Purizon Adult hal, Purizon Adult csirke & hal

Thrive PremiumPlus csirke

Leonardo: Leonardo Adult Grainfree, Leonardo Adult GF Baromfiban gazdag, GF jelzésű tápjaik!

Az általunk tesztelt száraztápok közül a különböző gyártók „ízteszt győztes” tápjait vetettük össze végezetül. A végső nyertes tápot fogják fogyasztani az elkövetkező hetekben cicáim, azt amelyik számukra a legízletesebb volt. Legalább 3 hónap „tesztidő” szükséges ahhoz, hogy érdemlegesen is tudjak nyilatkozni egy tápról. Amikor már a számok és az analitikai értékek helyett, a pozitív (vagy negatív) hatás a külsőben, energiában, kondícióban, szőrzetben, testtömegben mutatkozik meg.

Cikkem pár hónap múlva bővülni fog és részletesen beszámolok majd az általam tapasztalt változásokról. Mert a Shelly’s Dream cicák kizárólag a legjobbat érdemlik Mindenből :)

Középkategóriás tápok: Miért nem ajánlom őket a macskatartóknak?

Sajnos, írnom kell külön erről is. Sok kis állattartó kizárólag a takarmányok árát nézi és nem a minőségét! Valóban spóról macskája fenntartási költségein egy olcsóbb táppal a gazdi, de a megspórolt pénzét a későbbiekben majd állatorvosra költheti. Amikor cicája a silány minőségű takarmány következtében kialakuló veseproblémákkal, bőrproblémákkal, emésztő szervrendszeri, szájüregi vagy allergiás reakciókkal fog küzdeni. Talán nem is szükségeltetik a macska korosodása a betegségek kialakulásához, rosszabb esetben az állat fiatal korában már jelentkezni fognak a problémák.

Összetételük:

Gabona: sokszor 45% feletti értékekkel. A macskák ragadozó állatok, semmi szüksége a szervezetüknek ennyi gabonára. 45%!!!! Ez majdnem a táp teljes beltartalmának a fele. Ilyen, és ehhez hasonló borzalmas értékekkel bírnak a középkategóriás tápok (purina cat show, kietekat stb.). Nevetséges, 4%-os maximum 6%-os a fehérje tartalmuk. Gyakorlatilag mind ezek mellett nem jut elegendő fehérjeforráshoz a macska. A Whiskas száraztáp például, nagyon alacsony zsír és taurin tartalmú ( 4mg). Állati melléktermékekkel tele vannak ezek a takarmányok, amire igazán nincsen szüksége kedvencünknek. Vitaminokat és ásványianyagokat alig tartalmaznak!

Nyers húsos etetés: 

Mivel az ördög sosem alszik, ezért nem ajánlom. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor marad a nyers húson mikroorganizmus vagy baktérium. Csapvizes mosással nem fogjuk tudni eltávolítani a húsról a kórokozókat, továbbá elégtelen táplálék forrás kizárólag színhúson nevelni állatokat. Nyershús mellé különféle Calcium, Taurin és vitaminporokkal kell kiegészítenünk a takarmányt, nem besszélve a arról, hogy az elégséges zsírbevitelét sem fogjuk tudni fedezni macskánknak kizárólag színhússal. Ha csak nem otthon, háznál nevelt, oltott, megfelelő egészségügyi ellátásban részesült baromfival dolgozunk, ne etessük macskáinkat nyers koszttal! Fagyasztással sem leszünk „előrébb”, pusztán lelassulni fognak, maximum és minimum is a mikroorganizmusok életfolyamatai. Kiolvasztás után újra aktiválódnak majd.

Főtt húsos etetés:

Ajánlom mindenkinek, de kizárólag házikoszton tartani macskákat nem célravezető. Az értékes vitaminom, nyomelemek főzés hatására lecsökkenek, vagy el is vesznek a hús hőkezelése során. Minden napos hőkezelt takarmány mellett is elengedhetetlenül fontos a jó minőségű száraztáp.

Arról nem beszélve, hogy nagyon sok macska szívesen el sem fogyasztja a főtt ételt. Lehetőségünk a macskák étkezési szokásainak kialakítására 6 hónnapos korukig van. Érdemes ez idő alatt az ésszerűség határain belül meg kostoltani velük különböző ételeket, takarmányokat. A macskák sajnos hajlamosak inkább hetekig éhezni mint sem elfogyasztani egy számukra nem kívánatos ételt. Tenyészetünkben „kedveskedés” céljával fogyasztanak macskáink főtt húst, heti 2x-i rendszerességgel. Szívesen elfogyasztja a többségük, kis mennyiségben.

Véleményem szerint, szükségtelen kiegészítő táplálás jó minőségű takarmány mellett. Nem vagyunk házilabor, tenyészet vagyunk! A tápgyártók feladata és küldetése a jó minőségű takarmányok előállítása nem pedig nekünk tenyésztőknek. Nekem itthon sem energiám, sem kedvem, sem türelmem 14 macskára, tonna számra berendelni a húsokat, azokat hőkezelni, kiegészítő vitaminokkal bekeverni, porciózni és ezek miatt napokat, reggeltől estig a konyhámban tölteni. Egy két cicás háztartásban érdemesnek tartom a kísérletezést, de higgyék el, egy jó minőségű táp, mely tartósítőszerektől mentes és megfelelő a tápértéke is, aranyat ér!

 

Tisztelettel,

Szabó Krisztina

Tenyésztő

 Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)


Copyright © 2010 - 2024 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: