Utazás Macskával
2018.03.02

 

Győződjünk meg arról, hogy megfelelő macskahordozót használunk. Maine Coon macskáknak, nagy, elsősorban a kutyáknak tervezett hordozókat javaslom. Gondosan válasszuk ki, kedvencünk számára, a megfelelő méretű és anyagú, stabil, jó minőségű hordozót. Amikor hazaérünk, a megvásárolt termékkel, győződjük meg arról, hogy cicánk kényelmesen elfér benne.


A kereskedelemben, sok féle praktikus és professzionális macska hordozót lehet kapni. A merev, szövet, illetve vállra akasztható L-es méretű (52x30x30 cm) boxokat sokkal inkább kedvelem, mint a „kézben cipelős”, műanyag kompakt termékeket. Nagy és nehéz macskákról lévén szó, szívesebben hordozom őket a vállamon, mint cipelem őket kézben, egy műanyag dobozban. A szövetboxok másik előnye, hogy elől és oldalt is puha háló található rajtuk. Ritkán, de előfordul az, hogy egy cica pánikba esik és fejével ütögetve a hordozó nyílását, próbál kiszabadulni. Mind e közben, nem foglalkozik sem a fájdalommal, sem viselkedése következményeivel. Ami nagyon veszélyes cicánkra nézve! Komoly károkat és sérülést okozhat magának a cica, egy ilyen pánik szituációban. Éppen ezért, ha a fejét egy puha hálónak üti, nem történhet komolyabb baj. A műanyag szállítók, fém rácsai viszont ilyen esetekben nagyon veszélyesek is lehetnek kedvencünk számára.Tanácsok, a megfelelő macska hordozó kiválasztásához:

Mindig használjuk robosztus hordozót, amit az autóban rögzítsünk biztonsági övvel.

Állatok számára tervezett szállítót vásároljunk (Hordozótáska, Box)  - a kartondoboz, például, nem megfelelő macskák szállítására!

A hordozó könnyen tisztítható legyen (lehetőleg műanyag vagy műanyag bevonatú).

A hordozó ne legyen se túl kicsi, se túl nagy.

A tetején is nyíló hordozó sokkal praktikusabb, mivel a macskát könnyedén ki lehet emelni belőle.

Fedd le a hordozót egy kendővel vagy törülközővel az út során, hogy a macska nyugodtabb legyen.

Biztonságosan helyezd el a hordozót az autóban. A lábtérben vagy az ülésen (biztonsági övvel).

Helyezz a hordozóba kutyapelenkát/ takarót, ami felszívja a "baleseteket". Idegesebb cicák, bepisilhetnek az utazás során.

Maradj nyugodt, hogy a macska ne vegye át a stresszt tőled. Légy megnyugtató és kerüld a hangos zajokat. Első, autós utazás során érdemes kikapcsolni a rádiót és kerülni a hangos zajokat.

A klinikára érkezéskor kerüld a rohanást. Tartsd a macskát a hordozóban, óvatosan.

Győződj meg arról, hogy a szállítóban vannak e ismerős illatok macskánk számára. Illat tippek:

A macska kevésbé lesz nyugtalan, ha a hordozóban ismerős és megnyugtató szagokat érez.
 
Ideális esetben a hordozónak "a bútorok részévé kell válnia", ahová a macska szívesen elvonul. Tenyészetemben, mindig ki van rakva a lakásba egy fix, hordozó, amiben előszeretettel alszanak és játszanak a macskáim.  Ne csak akkor jelenjen meg a szállító boksz, amikor az állatorvoshoz megyünk!

Helyez puha takarót a szállító dobozkájába otthon.

Helyez egy ruhadarabot is, amely tőled a gazdájától származik.

Töröld át a cica arcát a ruhadaraboddal, hogy felvegye az illatodat, és dörzsöld át a hordozót is vele, különösen a sarkokban, majd hagyd a szállítóban.

A hordozót permetezzük át Feliway®-el (nyugtató, szintetikus macska illat vagy feromon, amely állatpatikában elérhető), legalább 15 perccel a macska behelyezése előtt. 

nyugtató


Üdvözlettel,

Szabó Krisztina

Maine Coon Tenyésztő

Copyright ©: Shelly's Dream Maine Coon tenyészet (A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog)

 

Copyright © 2010 - 2022 Shelly's Dream MaineCoon
Weboldalt készítette: